Miksi miehet tuijottavat vieraita naisia? Miehet vastaavat

Stereotyyppisen miehen katse kääntyy näyttävien naisten perään. Mistä tämä johtuu? MTV Lifestyle otti selvää.

”Miksi monet miehet vilkuilevat tai avoimesti tuijottavat muita naisia ollessaan oman puolison /tyttöystävän seurassa? Eivätkö he voi sille mitään? Ja miltä tuntuisi jos oma kulta tekisi samoin, eli tuijottelisi ja jopa kommentoisi muita miehiä?”, kysyy nimimerkki Mariella tällä viikolla.

Näin miesraati vastasi:

"Eiköhän tähänkin sovi hyvin vanha sanonta: "Katsoa saa, mutta ei koskea". Onhan kauniiden naisten katsominen ja arviominen aina ihan tervettä ja ja saattaahan siinä aina pieni ajatus pyöriä mukana, että olisiko ruoho todella vihreämpää aidan toisella puolella, vaikka niin ei välttämättä olisikaan.”
– Mies, 28, sinkku

”Kaikki vilkuilevat, mutta vain osaamattomat "avoimesti". Osaamattomat tai epäkohteliaat, kun ei edes yritä tehdä piilossa. Kesä on kiva, kun voi pitää aurinkolaseja”
– Mies, 35, parisuhteessa

”Hei, Mariella. Kyse on aivan luonnollisesta käyttäytymisestä, johon syyllistyvät luultavasti kaikki paitsi ehkä sokeat miehet, mutta hekin saattavat esimerkiksi nuuhkia muiden ihmisten tuoksuja ja kuunnella heistä lähteviä ääniä. Saatat itsekin vaikka vaan tiedostamatta pitää esimerkiksi treenattujen miesvartaloiden katselemisesta, katselemiselle ei vaan voi mitään, tai täytyy liikkua silmät kiinni.

Katseleminen ei välttämättä merkitse yhtään mitään, kuten se ei usein merkitsekään. Eri asia on tietysti jos kyseessä on jatkuva saman kohteen tuijottaminen tai katselun kohteen kommentointi sinulle esimerkiksi vertaillen sinun ja kohteen ominaisuuksia. Tässä tapauksessa asiasta kannattaa jo huomatuttaa. Pienestä vilkuilusta huomauttelu saattaa olla ärsyttävää.”
– Mies, sinkku, 31

”Ainakin itselleni se on pinttynyt tapa. Eli kun on iät ja ajat tehnyt sitä, niin ei se kato sitä kenen seurassa on, vaan naisia tulee aina tsekkailtua. Se siis tulee vähän kuin itsestään. Jos siihen oikein kiinnittää huomiota, niin pystyy toki olemaan katsomattakin.

Kommentoin vain miesseurassa ja sekin vähän riippuu tilanteesta. Itseäni ei haittaisi, vaikka vaimo tsekkailisi muita miehiä. Sehän on vain katsomista.”
– Mies, 36, naimisissa

”Hyvä Mariella,

Miehet eivät voi sille mitään, tämähän on ihan evoluution tulosta. Kaikki naiset ovat mahdollisia perillisten tuottajia, ei mitään henkilökohtaista, jollet ole ihan kauhea muuten.

miehet ja naiset kestävät tämän vilkuilun eri tavalla – toiset paremmin, toiset huonommin, riippuu aivan siitä kuinka itsevarma ihminen on. Sitä paitsi ruoho on aina aidan takana vihreämpää.”
– Mies, naimisissa, 44

”Koska ne haluavat katsella nättejä naisia. Miehet on ehkä kyllästyneitä, eivätkä ajattele tuijottamisessa olevan mitään pahaa. Sitä paitsi usein naiset provosoivat omalla käyttäytymisellään ja vaatteillaan tuijottamaan.”

– Mies, parisuhteessa, 26

”Miksi ei? Pitäisikö miehille laittaa sellaiset silmälaput, joita hevosetkin pitävät, jottemme näkisi muualle kuin eteemme? Fakta on, että niin miehet kuin naisetkin katsovat vastakkaista sukupuolta vaikka seurustelevatkin eikä siinä ole mitään sen kummoisempaa. Silmät on tarkoitettu näkemiseen ja, jos näkee toisella naisella jotain, josta haluaa puhua niin siitä vain (voit myös osallistua keskusteluun) tai ehkä hän vain katsoo yleisesti ympäristöä, mutta sinä tulkitset sen niin, että hän vilkuilee muita naisia, koska kaikki ihmiset eivät ole miehiä. Tiedä vaikka hän näkisi jotain mistä pitää ja haluaisi nähdä sen sinulla. Ei kaikkea tarvitse nähdä negatiivisessa valossa.

Toki, jos kommentointi on tasoa: "Miksei sinulla ole yhtä hyvä perä kuin tuolla naisella?", niin sitten mennään kommentoinnissa liian pitkälle. Kyseessä ei ole kuitenkaan kilpailu, sinä vastaan muut naiset. Mies on valinnut kenen kanssa haluaa seurustella, joten uhkaa siitä ei sinulle ole. Varmasti sinäkin olet katsellut muita miehiä ilman, että taustalla on mitään sen ihmeellisempää syytä.”
– Mies, 32, sinkku

"Dear Cinderella,

miehesi vain tyytyväisenä tsekkailee miten huonosti olisi voinut käydä jos ei olisi saanut juuri sinua omakseen. Ilon kautta!"
– Mies, 31, sinkku

Lue myös:

    Uusimmat