Miksi lasitavarat poksahtelevat sirpaleiksi täysin yllättäen? Ilmiö voi säikäyttää pahanpäiväisesti, mutta sille on selkeä selitys

0:18
Katso arkistovideo: Suomalaisten suosima lasinen tuikkukippo räjähti Sinin pöydälle. Iittalan mukaan tapaukset ovat satunnaisia.

Onko sinulle käynyt niin, että esimerkiksi suihkukaapin lasiovi, juomalasi tai lasipöytä on täysin yllättäen pamahtanut sirpaleiksi? Kysyimme lukijoiltamme kokemuksia vastaavista tilanteista ja asiantuntijalta, mistä kyseinen pahanpäiväisesti säikäyttävä ilmiö johtuu.

Olin noin 6–8 vuotta sitten aamusuihkussa ja ilmeisesti lämmin vesi räjäytti lasisen suihkunoven sisäänpäin päälleni pirstaleiksi. Syntyi muutama pieni haava ja silmäluomiin tuli pirstaleita, joita nypittiin pois Kallion terveysasemalla. Mutta kai se oli kuitenkin jonkin sortin turvalasia, että jäljet eivät olleet niin pahoja. Se lasi lähinnä muuttui murskeeksi. Se vaan räjähti sen verran paineella ja juuri suihkun sisäänpäin, niin täysin jäljittä en jäänyt! Lasi oli kai sen verran viileä, että lämmin suihkun vesi sai sen paukahtamaan.
– 
Jere Elo

Keväällä 2019 heräsin aamulla ja katsoin parvekkeen oven läpi, että lasi on hajonnut. En siis kuullut tai nähnyt hajoamista. Asun toisessa kerroksessa, joten sitä ei ole hajotettu ulkoapäin. Kiinteistöhuollosta/lasifirmasta sanottiin, että lasi ikään kuin elää, eli pinta oli jotenkin jännittynyt ja siksi se räjähti.
nimetön lukija

Tilanne tapahtui syksyllä 2019, kun laskin varovasti lasihyllyn suihkukaapin lattialle. Siinä kuului pieni kolahdus ja koko lasikappale hajosi sirpaleiksi. Käteen ei jäänyt muuta kuin muutama lasinsiru.
– 
Robert Ellmén

Minulla on ollut tuo olohuoneen pöytä jo yli 12 vuotta, ja ainakin kolmessa muutossa se on ollut mukana täällä Norjassa. Täältä ostettu, en muista enää minä vuonna, mutta ihan huonekaluliikkeestä. Itse pöytä (paksu lasi päällä) painaa todella paljon, eikä sitä jaksa yksinään siirrellä. Vuonna 2019, 25. marraskuuta olin itse iltavuorossa, kun avomies laittoi viestiä, että lasilevy (maitolasia) oli yhtäkkiä tipahtanut. Minä vaan, että mitä ihmettä ja miten se on mahdollista. Eikä löytynyt vastausta. Olisiko liikahtanut jostain syystä ja tipahtanut siihen. Haurastunut jostain syystä? Tämän jälkeen tehtiin kotikonstein vanerilevystä uusi. Luulisi nyt kestävän ainakin jonkin aikaa.
– 
Sari Sormunen

Fysiikka vaikuttaa

Kertomukset ja tapahtumat hämmästyttävät. Miksi lasitavarat saattavat täysin yllättäen pamahtaa sirpaleiksi? Asiantuntijan mukaan kyse on puhtaasti fysiikasta.

– Perussyy on ihan materiaalifysiikkaa. Modernit lasit ovat lujia siksi, että ne valmistuksen aikana lämpökäsitellään siten, että niihin jää kompressiivisia jännitteitä. Niiden ansiosta, jos lasiin tulee pieni särö, nuo jännitteet pysäyttävät sen. Mutta haittapuoli sitten on, että jos lasiin kohdistuu voimakas isku, tulee ketjureaktio jossa kaikki kompressiiviset jännitteet purkautuvat kerralla, jolloin lasi "räjähtää",  Helsingin yliopiston laskennallisen materiaalifysiikan professori ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Kai Nordlund kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja