Miksi kumppanin laihtuminen voi ajaa parisuhteen kriisiin?

Parhaimmillaan kumppanin painonpudotus lähentää pariskuntaa, mutta pahimmillaan suhteen toinen osapuoli yrittää sabotoida rakkaansa laihdutusprojektia.

Yhdysvaltalaisten Pohjois-Carolinan yliopiston ja Teksasin yliopiston yhdessä toteuttaman tutkimuksen mukaan kumppanin painonpudotus voi tuoda suhteeseen myös negatiivisia sävyjä, jolleivät suhteen molemmat osapuolet sitoudu terveellisiin elämäntapoihin.

Avustava viestinnän professori, tohtori Lynsey Romo muistuttaa, että pariskunnan välinen kommunikaatio on avainasemassa myös kumppanin laihduttaessa. Roima painonpudotus saattaa parantaa tai huonontaa suhdetta. Tutkimuksen otanta oli 21 amerikkalaista pariskuntaa, joissa toinen suhteen osapuolista oli alle kahden vuoden aikana laihtunut keskimäärin 27 kiloa.

Tutkimuksen kysymyksissä tiedusteltiin pariskunnan molemmilta osapuolilta, miten laihtuminen on vaikuttanut suhteeseen. Tutkijat huomasivat, että yleisesti pariskuntien välinen viestintä näytti kehittyneen parempaan suuntaan laihtumisen myötä. Laihtunut osapuoli halusi usein innostaa myös puolisoaan aloittamaan terveellisen elämäntavan. Myös henkinen ja fyysinen läheisyys lisääntyivät parien välillä, jos molemmat ottivat terveelliset elämäntapamuutokset hyvin vastaan.

Kumppanin laihtuminen saatettiin kokea myös uhkana

Joissain tapauksissa painon pudottaminen johti kuitenkin myös negatiiviseen viestintään. Tällöin kumppanin painonpudotus koettiin esimerkiksi epävarmuutta aiheuttavana uhkana. Näissä tapauksissa kumppani saattoi jopa yrittää sabotoida puolisonsa laihdutusprojektia, jottei mikään suhteessa muuttuisi.

– Tutkimus näyttää, että puolison elämätapamuutos vaikuttaa myös parin vuorovaikutukseen. Laihtuminen näytti lähentävän pariskuntaa, jos molemmat puolisot olivat innoissaan terveellisistä elämäntapamuutoksista. Jos puoliso taas vastusti kumppaninsa painonpudotusta, parisuhde näytti kärsivän, Romo sanoo.

Professorin mukaan tutkimustulokset auttavat ihmisiä tiedostamaan, miten painonpudotus voi vaikuttaa myös parisuhteeseen.

– On todella tärkeää, että kumppani tukee painoa pudottavaa puolisoaan, eikä koe painonpudotusta uhaksi. Tällainen lähestymistapa auttaa ihmisiä laihduttamaan ilman, että parisuhteen laatu vaarantuu, Romo jatkaa.

Tutkimustulokset julkaistiin tieteellisessä Health Communication -lehdessä lokakuussa 2013.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja