Miksi Kontiolahden epäilty sarjahukuttaja saa olla vapaana? Rikosoikeuden professori: "Tämän kaverin lähellä ei kannattaisi olla"

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kummastelee sitä, että kolmesta taposta ja viidestä tapon yrityksestä syytetty 51-vuotias kontiolahtelainen mies saa vastata ankariin syytteisiin vapaalta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

– Onhan se hyvin poikkeuksellista. En muista heti vastaavaa, että näillä nimikkeillä olisi vastattu vapaalta, Tolvanen sanoo.

Mies vangittiin henkirikosepäilyjen takia marraskuussa 2015. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus piti miehen vangittuna. Puolustus valitti Itä-Suomen hovioikeuteen.

Hovioikeus vapautti vankeudesta: "Näyttö oli puutteellinen"

Hovioikeus (kolme hovioikeudenneuvosta) vapautti miehen yksimielisellä päätöksellä tutkintavankeudesta tämän vuoden tammikuussa.

– Se näyttö, minkä poliisi silloin hovioikeudelle esitti, oli sen verran puutteellinen, että ei ollut todennäköisiä syitä epäillä miestä rikoksista, Itä-Suomen hovioikeuden hovioikeudenneuvos Juha Halijoki kertoo miehen vapauttamisen perusteluista MTV Uutisille.

Halijoen mukaan poliisin tuolloin esittämän näytön olisi pitänyt olla konkreettisempaa. Jutun tutkinnanjohtaja oli edelleen katsonut, että todennäköiset syyt ovat olemassa. 

"Kovin hyvää seuraa hän ei ole"

Rikosoikeuden professorin Tolvasen mukaan tapaus on julki tulleen poliisin esitutkinta-aineiston ja syytteiden perusteella "vallan kumma juttu".

Syyttäjän mukaan jopa seitsemän ihmistä on kuollut Pohjois-Karjalan sarjahukutuksista syytetyn miehen omistamissa tiloissa.

– Näyttää siltä, että tämän kaverin lähellä ei kannattaisi olla. Kovin hyvää seuraa hän ei ainakaan ole. Riippumatta siitä, menevätkö syytteet läpi, Tolvanen muotoilee.

Näyttöä arvioitaessa merkityksellistä on Tolvasen mukaan se, että kokonaisuudessa jutut (rikosepäilyt) kytkeytyvät toisiinsa.

– Epäillyistä teoista on kuitenkin kulunut pitkä aika. Puolustus saa tästä etua ja syytetty hyötyy. Se on selvää, Tolvanen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja