Miksi heteromies haluaa ”kamuseksiä” miehen kanssa? Näin tutkimus selittää ilmiötä

1:18

Pienessä yhdysvaltalaistutkimuksessa selvisi, että heteromiehet eivät hae ”kamuseksiltä” pelkkää uudenlaista seksuaalista nautintoa, eivätkä koe sen uhkaavan omaa maskuliinisuuttaan – päinvastoin. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa The Cut.

Onko kerran pettäjä aina pettäjä? Kuuntele seksuaaliterapeutti-sosiologin vastaus videolta.

Oregonin yliopiston sosiologian tohtoriopiskelija Tony Silva haastatteli tutkimukseensa 19 valkoista, konservatiivisena pidetyistä osavaltioista kotoisin olevaa ja heteroksi itsensä mieltävää miestä, jotka harrastivat seksiä myös miesten kanssa. Miehistä 14 oli yli 50-vuotiaita. Kaikki haastateltavat harrastivat ajoittain ”kamuseksiä” toisen miehen kanssa.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten nämä miehet hahmottavat sukupuolen ja seksuaalisuuden. Tutkimus ilmestyi Gender & Society -julkaisussa.

"Kamuseksi" vahvistaa heteroidentiteettiä? 

Tutkimuksessa kävi ilmi, että suurin osa haastatelluista heteromiehistä suosi seksikumppaneina ”neitimäisten” miesten sijaan kaltaisiaan maskuliinisia ja valkoisia hetero- tai bi-miehiä.

Maskuliinisten miesten suosiminen on Silvan mukaan avainasemassa miestenvälisessä ”kamuseksissä”. Haastattelujen perusteella näyttää siltä, että silloin tällöin kaltaisensa heteromiehen kanssa seksiä harrastava mies ei koe seksuaalisen käytöksensä uhkaavan käsitystään seksuaalisuudestaan.

Miehet siis saattavat valinnallaan yrittää mielessään normalisoida heteroseksuaalisuudesta poikkeavaa käytöstään. Haastattelujen perusteella Silva toteaa, että heteromiehet saattoivat kokea miestenvälisen ”kamuseksin” jopa vahvistavan heteroseksuaalista identiteettiään.

Haastateltavat miehet kuvailivat miesmakuaan muun muassa seuraavin sanakääntein:

– Epämiehekkäät homojen oloiset miehet eivät vedä minua puoleensa. Pidän miehekkäistä miehistä, jotka ovat todennäköisemmin bi-seksuaaleja, kertoi 60-vuotias mies.

– Liiallinen näyttävyys ei kiihota minua, totesi toinen 60-vuotias.

– En haluan naisellisia tyyppejä, haluan miehekkäitä miehiä. Minulla on vaimo kotona siinä tapauksessa, että toivoisin jotakuta tyttömäistä, sanoi 50-vuotias haastateltava.

Ei pelkkää seksiä

Eräs haastateltavista koki, että maskuliiniset miehet eivät myöskään toivoneet ”kamuseksiltä” mitään nautintoa vakavampaa. Se saattaa liittyä nimenomaan miehisiin miehiin samaistumiseen: heidän ajateltiin haastattelujen perusteella ajattelevan samoin tavoin siitä, mihin suhde johtaa.

Haastattelujen perusteella miehet sitoutuivat seksisuhteeseen erityisesti sellaisten miesten kanssa, jotka vahvistivat heidän käsityksiään heteroseksuaalisuudesta ja maskuliinisuudesta.

– Voimme keskustella naisista ja on ollut kertoja, jolloin olemme katselleet heteropornoa ennen kuin olemme alkaneet hommiin, kuvailee eräs ”kamuseksisuhteessa” oleva mies.

Syitä "kamuseksiin" monia 

Miksi sitten hetero haluaa seksiä samaa sukupuolta edustavan henkilön kanssa? Mahdollisia syitä ovat esimerkiksi seksuaalisten halujen ja luonteiden yhteensopivuus, lohdutuksen hakeminen tai jopa ystävyys.

Lisäksi naimisissa olevat heteromiehet pitivät seksiä miehen kanssa vähemmän vahingollisena avioliitolleen kuin seksiä naisen kanssa.

Seksuaalisuutta saatetaan piilotella 

Tutkimusta tulkitessaan on hyvä ottaa huomioon se, että haastatellut miehet eivät olleet täysin heteroita, vaikka eivät normista poikkeavaa seksuaalisuuttaan suostuneet hevin myöntämään. Yhteiskunnan asenteet saattavat hyvinkin vaikuttaa siihen, miten oma seksuaalisuus koetaan.

Silva huomauttaa tutkimuksessaan, että haastatellut miehet saattaisivat olla onnellisempia, mikäli he hylkäisivät käsityksensä itsestään tiukan heteroseksuaalisena. Moni miehistä saattaisi olla tehnyt erilaisia päätöksiä elämässään, mikäli olisivat tunteneet itsensä ja halunsa paremmin.

Lähde: The Cut

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja