Miksi hallitus ei ole puuttunut tällä vaalikaudella vanhusten oloihin, kansanedustajat Rehula ja Sarkomaa? "Räikeimmät esimerkit eivät poistu sillä, että lakiin kirjataan jotakin"

Lakimuutoksilla parempaa hoivaa? 9:09
Katso videolta, mitä hallituspuolueiden kansanedustajat vastaavat, miksi hallitus ei ole puuttunut aiemmin vanhusten oloihin!

Hallituspuolueet ovat yksimielisiä siitä, että vanhuspalvelulakia pitää muuttaa viime aikoina hoitolaitoksissa esiin tulleiden räikeiden laiminlyöntien vuoksi. Aamun Huomenta Suomessa vierailleet hallituspuolueiden kansanedustajat vastasivat, miksi muutoksia ei ole tehty aiemmin.

Sekä keskusta että siniset haluaisivat nyt, että minimihoitajamäärä kirjattaisiin lakiin. Ainoastaan kokoomus ei lämpene ajatukselle, että laissa saneltaisiin tietty lukuarvo.

– Hyvin helposti siitä minimistä tulee maksimi. Ihmiset ovat erilaisia emmekä halua laittaa sellaista viestiä, että tämä olisi riittävä, Sari Sarkomaa (kok.) perustelee.

"Nykyiset säännökset eivät riitä"

Pääministeripuolueen Juha Rehulan (kesk.) mukaan päättäjien pitää kuitenkin antaa selvä viesti yhteiskunnalle, vaikka hän ei usko, että lakitoimilla räikeimpiä tekoja pystyttäisiin estämään.

– Nyt ollaan nähty, etteivät nykyiset säännökset riitä. Räikeimmät esimerkit eivät poistu sillä, että lakiin kirjataan jotakin, mutta se on selkeä viesti päätöksentekijöiltä.

Miksi hallitus ei ole puuttunut tällä vaalikaudella?

Kumpikin kansanedustaja on yhtä mieltä siitä, että muutoksia pitää tehdä ensi vaalikauden aikana. Molemmat puolueet ovat olleet hallituksessa jo lähes neljän vuoden ajan. Miksi asiaan puututaan vasta nyt?

– Niin kuin sanoin, mikään lainsäädäntö ei poista näitä räikeimpiä tapauksia. Sitten onko tehty neljän vuoden aikana, niin meillä on tehty hyvinkin paljon esimerkiksi kotiin annettavien palvelujen osalta, itsekin peruspalveluministerinä tällä hallituskaudella toiminut Rehula puolustautuu.

– Paljon on kehitetty omaishoitoa ja kotihoitoa, Sarkomaa tukee.

Lue myös:

    Uusimmat