Mainos

Miksi gallup-luvut heittelevät erityisesti perussuomalaisilla?

Ylen tuore kuntavaalikysely povaa perussuomalaisille reipasta vaalivoittoa.

Puolueiden kannatusluvut ovat kuitenkin vaihdelleet merkittävästi eri medioiden gallupeissa. MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlundin mukaan syitä on monia.

– Kaikkein luonnollisin syy on se, että ihmiset todellakin vastaavat eri tavalla näihin mielipidetutkimuksiin. Kyseessä on aina otos. Tässähän ei tietenkään koko kansaa voida haastatella, Grönlund toteaa.

Erityisesti mielipidemittauksissa on vaihdellut perussuomalaisten kannatus. Matalimmillaan kannatus on ollut noin 12 prosentissa, korkeimmillaan yli 16:ssa.

Grönlundin mukaan myös siihen on syynsä, miksi heittelyä esiintyy nimenomaan perussuomalaisten kohdalla. Vertailua hankaloittaa esimerkiksi se, että perussuomalaisten kannatus edellisissä vaaleissa oli huomattavasti matalampi.

– Nimenomaan tällaisen puolueen kannatusta on vaikeaa vertailla, jonka vertailutaso vuoden 2008 kunnallisvaaleissa on 5,4 prosenttia. Ja kun sitä käytetään tässä pohjana ja korjataan tätä tänään saatavaa lukua, niin suuri ero sen hetkisen ja tämän hetkisen kannatuksen välillä aiheuttaa tätä heittelyä.

Samanlainen ilmiö koettiin perussuomalaisten kohdalla vuoden 2011 eduskuntavaalien alla.

– Silloinhan osa perussuomalaisista syytti mielipidetutkimuslaitoksia tai mediaa siitä, että he tietoisesti olisivat laskeneet perussuomalaisten kannatusta.

Grönlund ei tulosten vääristelyyn kuitenkaan usko.

– Kyllä meillä nämä suurimmat mielipidetutkimuslaitokset ovat luotettavia ja pyrkivät hyvään työnjälkeen. Mutta se on vaikeaa, kun lähtötaso on näin alhainen.

Heittelyä mielipidemittauksissa selittää myös se yksinkertainen seikka, että kansa vielä vasta miettii äänestyspäätöstään.

– Ihmiset ovat aidosti etsimässä puoluetta ja ehdokasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.