Miksi eroottisia rooliasuja käytetään? Seksuaaliterapeutti kertoo

Eroottiset rooliasut tuntuvat suomalaisista koomisilta, mutta niillä voi hakea parisuhteeseen fantasiaa ja avoimmuutta. – Pitää aina muistaa se, että kumppanin on lupa olla sitä mieltä, että roolileikin on syytä loppua, erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki muistuttaa.

Jokainen postimyyntikuvaston avannut tai erotiikkaliikkeen ohi kävellyt tietää, että perinteisten seksivälineiden lisäksi kokeilumielisille on tarjolla erilaisia roolisasuja. Tuhma hoitsu tai lateksiasu – kuka näitä käyttää, ja ennen kaikkea, miksi?

AVA kysyi lukijoiltaan, ovatko he koskaan käyttäneet eroottisia rooliasuja. Yli 760 vastaajaa kävi kertomassa tarinansa; 66 prosenttia heistä ei ollut pukeutunut rooliasuihin.

Suomen RFSU Oy:ssä työskentelevä SariMäki, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), kertoo, että eroottisilla asuilla ja rooliasuilla voi hakea lisämaustetta suhteeseen ja suhteen seksielämään.

– Asut voivat myös toimia osana fantasioiden toteuttamista, ja niillä voidaan lisätä omaa ja kumppanin halua sekä nautintoa. Kaikki fantasioitaan ei tarvitse tietenkään toiselle kertoa, mutta ne, jotka haluaa, voi kertoa ja myös toteuttaa, jos se sopii kummallekin osapuolelle, Mäki sanoo.

Kun ihminen pukeutuu eroottiseen asuun ja ottaa itselleen roolin, estot voivat karista. Näin voi toteuttaa toiveita tai esittää pyyntöjä, joita ei omana arki-itsenään kehtaa ilmaista.

– Roolileikkiin voidaan myös yhdessä kirjoittaa käsikirjoituksen eroottisen tarinan muotoon, jossa kumpikin osapuoli voi tuoda esiin omia tarpeitaan. Käsikirjoituksen kautta on hyvä myös keskustella suhteessa olevista tarpeista. Roolileikissä on aina hyvä sopia säännöistä, joita sitten leikissä noudatetaan, ettei kumpikaan osapuoli koe tilannetta vaikeaksi, Mäki neuvoo.

Toista ei saa pakottaa

"Mielestäni rooliasut ovat koomisia, enkä pysty vakavissani harrastamaan seksiä, jos toinen – eli hieman ylipainoinen suomalainen naishenkilö – on sitä ennen pukeutunut japanilaiseksi koulutytöksi."

"Ei, en pidä asuista. Tuntuisi vain tyhmältä teeskennellä jotain muuta kuin mitä olen. Pääni sisällä kylläkin kuvittelen joskus yhtä ja toista, mutta ne asiat eivät kuulu kenellekään, eivät edes kumppanilleni."

Mäki muistuttaa, että seksissä asioiden tulee tapahtua kummankin osapuolen vapaasta tahdosta.

– Seksi on ikään kuin aikuisten yhteistä leikkiä, jossa on lupa tehdä kaikkea sitä mihin kumpikin on valmis. Aina voi keskustella siitä, kuinka paljon kumppani on valmis joustamaan seksiin liittyvissä tarpeissa ja toiveissa mutta pitää muistaa, ettei toista voi pakottaa tekemään mitään, mikä tuntuu epämukavalta.

Roolileikki on lupa lopettaa

"Mies ei välitä eikä suostu sellaiseen "pelleilyyn". Itseäni kiinnostaisi kyllä. Olen ajatellut hankkia kodinhoitajatar tai siivoojatar -asun ja jouluksi tuhman tonttupuvun, silläkin uhalla ettei mies kiinnostu."

"Miestä ei kiinnosta pukuleikit. Itseäni kiinnostaisi, mutta onpa meillä hauskaa ilmankin."

"Ostin vaimolle seksikkään alusasun... Se lensi roskiin. Sen jälkeen en ole yrittänyt."

Entä, jos kumppani ei tahdo kokeilla asuleikkiä? Sari Mäen mukaan on tärkeää muistaa, ettei eroottinen asu aina ole kutsu seksiin. Eroottinen asu ilman rooleja voi kuitenkin johtaa roolileikkiin.

– Jos kumppani on valmis aloittamaan roolileikin kokeilemisen jollakin pienellä asialla, voi se oli esimerkiksi eroottisen asun kokeilu. Jos juttu tuntuu hyvältä, voi pikku hiljaa lisätä kokeilua muilla asioilla, Mäki sanoo.

– Jos sitten jostain syystä leikin alettua se tuntuu epämukavalta, pitää aina muistaa se, että toisen on lupa olla sitä mieltä, että roolileikin on syytä loppua.

Virkapuvut kiihottavat suomalaisia

"Yllätin poikaystäväni hänen tullessaan luokseni. Kiharsin hiukset, meikkasin kauniisti, laitoin huulipunaa (jota harvoin käytän) ja avasin oven päälläni vain musta kynähame, mustat rintaliivit ja korkokengät. Vaikutus oli kyllä toivottu ja poikakaveri myöhemmin kiitteli hyvästä yllätyksestä! Asiastahan ei ollut aiemmin puhuttu – tämä oli ihan oma idea ja voisin toteuttaa vastaavanlaisen yllätyksen mielelläni uudestaankin."

"Tilaamani vappupoliisiasu olikin seksikkäämpi verkkosukkahousuineen ja nahkasaappaineen, mieheni villiintyi. Pidätys työpäivän päätteeksi kruunasi kokonaisuuden, tosin ei tuo hiustenkuivaaja-ase tainnut siippaa liiemmin pelottaa..."

Minkälaisista rooliasuista suomalaiset sitten haaveilevat? Mäen mukaan rooliasu liittyy usein ammattiin, virkapukuun tai työasuun.

– Hoitaja, lääkäri, rakennusmies, huoltomies, poliisi ja palomies ovat ammatteina yleisesti sellaisia, jotka herättävät ihmisissä seksuaalista viehätystä. Hoitajan tai lääkärin ammatin viehätys voi liittyä osin siihen, että näissä ammateissa olevia ihmisiä pidetään asiallisina ja ammatti liittyy ihmisen hoivaamiseen, Mäki kuvaa.

– Fantasia voi liittyä siihen, että omalla olemuksellaan voi saada näissä ammateissa olevan henkilön toimimaan täysin toisin kuin voisi kuvitella, eli esimerkiksi hoitajan menettämään täysin estonsa ja ehdottamaan villiä seksiä.

Itse vaate tai sen valmistusmateriaali voivat myös yksinään tuottaa nautintoa.

– Fetissit liittyvät aika usein vaatteisiin tai asunteisiin tai niiden materiaaleihin, ja ne voivat myös liittyä vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin. Joskus voi myös käydä niin, että oma fantasia, halu rooliasun käyttöön tai fetissin toteuttamiseen voi pelästyttää kumppanin ja toinen voi pitää sitä jopa perverssinä, mutta parhaimmillaan se voi tuoda suhteeseen lisää seksuaalista halua ja nautintoa.

Kursivoidut kohdat ovat AVAn kyselyyn tulleita lukijoiden kertomuksia.


Lue myös:


AVA/Maria Aarnio

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat