"Kiristän seksillä, koska kumppani ei anna" – asiantuntijan neuvot tilanteen ratkaisemiseksi

AVA kysyi lukijoiltaan, kiristävätkö he kumppaniaan seksillä. RFSU:n seksuaaliterapeutti Sari Mäki luki läpi vastaajien ongelmia ja tarjosi ratkaisuja monimutkaisiin tilanteisiin.

AVA kysyi lukijoiltaan, kiristävätkö he kumppaniaan seksillä. Kyselyyn tuli 1900 vastausta, joista valtaosa kielsi seksin käyttämisen kiristämisen välineenä.

Vastanneista yli 80 prosenttia totesi, ettei kiristäminen millään asialla kuulu aikuisuuteen. Vastaajien mukaan kiristäminen parisuhteessa kertoo huonoa suhteen terveydestä.

Vastanneista noin 17 prosenttia kuitenkin kiristi kumppaniaan seksillä. Syitä oli monia: muuten läheisyyttä ei saanut koskaan tai kumppani haluttiin saada toimimaan tietyllä tavalla.

RFSU:n seksuaaliterapeutti SariMäki luki läpi vastaajien ongelmia ja tarjosi ratkaisuja monimutkaisiin tilanteisiin.

Lukija: "Kiristän kumppaniani seksillä, koska kumppani ei anna, ei muka kiinnosta. Kumppania ei ole koskaan seksi kiinnostanut".

Sari Mäen vastaus: Seksuaaliset tarpeet ja halu ovat ihmisillä kovin erilaisia. Yrittäisin puhua kumppanin kanssa siitä, millainen suhde on. Kannattaa kertoa mitkä asiat itse kokee suhteessa hyväksi, ja sitten nostaa esiin ne asiat jotka suhteessa tarvitsevat parannusta.

Kannattaa tuoda keskustelussa esiin myös se, miten näkee itsensä suhteessa: millaisen arvosanan antaisi itselleen, ja mihin asioihin itse voisi suhteessa panostaa enemmän. Keskustelu on yleensä hedelmällisempää, kun tuo siinä esiin myös omat puutteensa suhteessa eikä pelkästään arvostele kumppaniaan.

Lukija: "On pakko kiristää miestä seksillä, muuten ei tapahdu mitään. Miehet ovat niin saamattomia, mutta jos kiristää seksillä, niin saa, mitä nainen tahtoo."

Sari Mäen vastaus: Kiristämisen sijaan kannattaisi puhua jaetusta vastuusta asioiden hoitamisessa. Jostain syystä naiset ovat seksuaalisesti halukkaampia, jos kotona asiat ovat kunnossa, eli naista häiritsevät enemmän kotona olevat hoitamattomat työt kuin miehiä.

Toki naistenkin tulisi oppia siihen, että kotona ei kaiken tarvitse olla aina niin tip top, ja kotiin käytettyä aikaa voisi siirtää parisuhteeseen ja sen vaalimiseen. Helposti nainen myös arvostelee miehen tekemää kotityötä tai lastenhoitoa, mikä voi saada miehen turhautumaan, kun tehty jälki ei tyydytä kenties naista. Tästä seuraa helposti se, että mies ei halua auttaa kumppania. Jos mies siis tekee asioita, niin kannattaa antaa hänen tehdä ne omalla tavallaan.

Lukija: "Kiristän kumppaniani seksillä leikkimielisesti."

Sari Mäen vastaus: Seksi on "aikuisten leikkiä", jossa kummankin osapuolen tulisi olla mukana vapaaehtoisesti. Silloin kun kumpikin ymmärtää asian olevan leikkiä ja se tapahtuu vapaasta tahdosta, niin siitä tuskin on haittaa jos kumpikin asian hyväksyy. Jos toinen kokee leikkimielisyyden epämukavana, silloin miettisin asiaa kumppanin näkökulmasta, ja kuuntelisin hänen tunteitaan.

Kysyisin kumppanilta, miten hän kokee tämän "leikkimielisen kiristämisen". Jos hän kokee sen huonona, niin ehdottomasti kannattaa miettiä sen lopettamista.


Lue myös:


AVA/Maria Aarnio

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat