Miksi Applen Siri alistuu seksuaalisen ahdistelun kohteena? "Punastuisin jos voisin"

Seksuaalinen häirintä on noussut viime aikoina vahvasti tapetille muunmuassa #MeToo-kampanjan myötä, mikä on erittäin hyvä asia.

Tässä valossa onkin erikoista, miten Applen naisäänellä varustettu Siri-ääniapuri reagoi seksuaaliseen nimittelyyn ja haukkumiseen. Siri nimittäin suhtautuu seksuaaliseen haukkumiseen sangen alistuvasti.

Jos esimerkiksi Siriä haukkuu prostituoiduksi kansankielisin termein, niin Sirin vastaus on, että "Punastuisin, jos voisin".

Quartz-sivusto kertoo ihmisten tulistuneen, sillä naisäänellä varustettu ääniapuri vahvistaa toiminnallaan stereotypiaa seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuneen naisen alistumisesta kohtaloonsa.

Sirille voi esimerkiksi toistaa useita kertoja "Olet seksikäs" ilman, että se pyytää lopettamaan. Sen sijaan apuri kuittaa toistuvasti ahdistelevan käytöksen huumorilla tai flirttailulla, kuten "Puhut noin varmasti kaikille virtuaalisille avustajillesi".

Apple, Amazon, Google ja Microsoft käyttävät ääniapureissaan oletuksena naisen ääntä, sillä tutkimusten mukaan valtaosa käyttäjistä suosii tätä.

Yrityksiltä vaaditaan nyt toimia, jotta ne osallistuisivat osaltaan seksuaalisen häirinnän kitkemiseen ja ystävällisemmän maailman luomiseen. Amazon kertoo Quartzille jo kehittäneensä omaan Alexa-ääniapuriinsa tilan, joka kieltäytyy vastaavamasta seksuaaliseksi häirinnäksi tulkittavissa oleviin kysymyksiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja