Miksei Suomi lopettanut turistiviisumien myöntämistä venäläisille kokonaan, kysyy Petteri Orpo – "Jos Baltian maat pystyvät, miksi me emme?"

Hallituksen linjaukset venäläisten viisumeista ovat oikeansuuntaisia, mutta antavat väärän signaalin, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää linjausta oikeansuuntaisena, muttei ole siihen täysin tyytyväinen.

– Kyllä kokoomukselle on herännyt kysymys siitä, miksi emme saman tien tehneet niin kuin Baltian maat ja lopettaneet kokonaan turistiviisumien myöntämistä. Varmasti erityistapauksiin olisi löytynyt keinot, Orpo sanoo.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on todennut, ettei Schengen-alueen säännöstö mahdollista turistiviisumien täyskieltoja.

Petteri Orpo kysyy, miksi useat muut Euroopan Schengen-maat ovat onnistuneet lopettamaan turistiviisumien myöntämisen venäläisille täysin.

– Hallituksella on toki kaikkein paras tieto siitä mikä on mahdollista ja mikä ei, mutta täältä oppositiosta katsoen herää kysymys, että jos Baltian maat pystyvät, miksi me emme voisi tehdä samalla tavalla, Orpo toteaa.

– Annamme väärän signaalin sillä, että rajoitetaan, mutta Suomeen kuitenkin pääsee.

Pitäisikö Maarianhaminan konsulaatille tehdä jotain?

Kokoomuksen puoluejohto vierailee parhaillaan Maarianhaminassa Ahvenanmaalla.

Maarianhaminassa sijaitsee myös Venäjän konsulaatti, josta on 1940-luvulta lähtien valvottu Ahvenanmaan aseettomuutta ja puolueettomuutta.

Sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa, Suomessa on mietitty, onko Venäjän valtion edustustolla yhä paikkansa Maarianhaminassa.

MTV Uutiset kysyi Petteri Orpolta, tulisiko Maarianhaminan konsulaatin sekä Lappeenrannassa ja Turussa sijaitsevien konsulaattien  asemaa ja koko olemassaoloa harkita.

– On selvää, että tämä kysymys on pinnalla nyt Ukrainan sodan myötä. Minusta tämä on asia, jota pitää rauhassa harkita ja katsoa, että miten erityisesti Ahvenanmaan konsulaatin kanssa toimitaan, Orpo kommentoi.

– Haluan keskustella siitä asiasta muun muassa ahvenanmaalaisten kanssa, ja heitä tarkalla korvalla kuunnellaan. En tekisi tässä hätiköityjä ratkaisuja, mutta onhan tämä tällainen menneen ajan tuulahdus.

2:11
Katso myös: Venäläisten viisumimäärää rajoitetaan – näin kommentoi ulkoministeri Haavisto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja