Venäläisten viisumien myöntämiseen merkittäviä rajoituksia turvallisuusyistä – Krista Mikkonen: Jokaiselta tulijalta kysytään, miksi he tulevat tänne

5:01
Venäläisten viisumien myöntämiseen merkittäviä rajoituksia – näin kommentoi sisäministeri Mikkonen

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjaa, että venäläisten viisumien myöntämiseen tehdään merkittäviä rajoituksia.

Rajoitukset tehdään Suomen kansainvälisen aseman vakavan vahingoittumisen perusteella.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi tiedotustilaisuudessa alkuillasta tarkemmin Suomen valmistelemista toimista, joilla venäläisten matkustajaliikennettä Suomeen tullaan rajoittamaan.

Tasavallan presidentin kanslia tiedotti päätöksestä lyhyesti.

– Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat perjantaina 23. syyskuuta, että valtioneuvosto antaisi Venäjän kansalaisten maahantulon ja viisumien myöntämisen merkittävää rajoittamista koskevan periaatepäätöksen Suomen kansainvälisen aseman vakavan vahingoittumisen perusteella, presidentin kanslia tiedotti iltapäivällä.

Hallitus on pyrkinyt saamaan kiusallisessa viisumiasiassa aikaan EU-tason ratkaisun, mutta kaikki EU-maat eivät ole olleet valmiita kieltämään venäläisten turistiviisumeita.

Vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen sääntöjä kunnioittavaa kansallista ratkaisua on ollut vaikea löytää, mutta nyt sellainen on ilmeisesti saatu aikaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on toistuvasti sanonut, että hallituksella on tahtoa löytää ratkaisu viisumeihin ja vähintään rajoittaa venäläisten turistiviisumeita entisestään.

Oppositiopuolueet ovat viime viikkoina vaatineet hallitukselta toimia, jotta venäläisten matkailua Suomessa voidaan rajoittaa tai lopettaa kokonaan.

2:14
Katso myös: Katso myös: Liikenne itärajalla vilkastunut, mutta tilanne on hallinnassa, kerrotaan rajalta

”Tarvitsimme kansallisen ratkaisun”

MTV Uutiset tavoitti sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) kommentoimaan päätöstä tuoreeltaan.

– Koska EU-tason yhteistä ratkaisua ei löytynyt, tarvitsimme kansallisen ratkaisun, josta on tänään linjattu. Ulkoministeri ja tasavallan presidentti kertovat ratkaisusta, Mikkonen sanoo.

Mikkonen kertoo, että rajaliikenne on ollut vilkkaampaa Kaakkois-Suomessa, mutta suurta ruuhkaa ei ole.

– Kun keskiviikkona liikekannallepano Venäjällä julistettiin, illalla ja yöllä nähtiin, että rajaliikenne lisääntyi. Myös tämän päivän aikana liikenne on lisääntynyt, mutta ollaan huomattavasti alemmilla tasoilla kuin oltiin niin sanottuina normaaleina aikoina ennen koronaa. Rajavartioston resurssit riittävät, Mikkonen sanoo.

Sisäministeri muistuttaa, että kaikilla venäläisillä on oltava viisumi kunnossa, jotta he voivat päästä Suomeen.

Suomeen pyrkivien venäläisten joukossa on nyt miehiä, jotka yrittävät välttää sotaan joutumisen.

– Jokaiselta tulijalta kysytään, miksi he tulevat tänne, Mikkonen sanoo.

Hallitus voi tehdä Mikkosen mukaan nopeasti päätöksiä, jos tilanne rajalla sitä edellyttää. Toistaiseksi Suomen turvallisuusviranomaiset eivät ole nähneet kasvavissa liikennemäärissä uhkatekijöitä.

– Tilannetta tarkkaillaan jatkuvasti. Tarvittaessa voimme tehdä nopeastikin päätöksiä. Niin nopeasti kuin tarvitsee, Mikkonen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja