Mikko von Hertzen kulttuurialan ahdingosta: "Tilanne on ollut mahdoton"

Mikko von Hertzen syyttää päättäjiä kulttuurialan kaltoin kohtelusta –"Meidän kädet on ollut sidottuna" 3:54
Mikko von Hertzen syyttää päättäjiä kulttuurialan kaltoin kohtelusta.

Mikko von Hertzen ei säästellyt sanoissaan kulttuurialan ahdingosta.

Muusikko Mikko von Hertzen osallistui torstaina nähtyyn kulttuurialan Mitta on täysi -mielenosoitukseen.

– Me olemme täällä sen takia, että meitä on kohdeltu kaltoin tämän pandemian aikana, eikä ääntämme ole kuultu päätöksenteossa sillä lailla, että se olisi ollut reilua, von Herzen kommentoi MTV Uutiset Livessä.

Kulttuurialan ahdingosta on puhuttu paljon, mutta von Hertzen haluaa tuoda esille sen, kuinka mahdoton tilanne on alan vaikuttajien näkökulmasta ollut.

– Joku voisi sanoa, haastava, vaikea, mutta sanoisin että tilanne on ollut mahdoton. Kätemme ovat olleet sidotut.

– Kulttuurikentälle suunnitellut tukirahat on saatava jakoon heti. Meillä on ihmisiä, jotka eivät voi käydä edes kaupassa. He ovat joutuneet tekemään mielettömiä uhrauksia, koska poliitikot eivät ole saaneet asioita päätettyä.

– Elämisen edellytykset ovat olleet vaikeita. Omassa Facebook-kuplassani törmään jatkuvasti erilaisiin tarinoihin.

Von Herzenin omaa elinkeinoa on myös ollut lähestulkoon täysin mahdotonta toteuttaa. Hän kertoo yrityksensä liikevaihdon tippuneen käsittämättömän määrän.

– 98,5 prosenttia tippui yrityksen liikevaihto, että siitä voi jokainen päätellä. Toivon todella, että pandemia on saanut aikaan sen, että ihmiset ymmärtävät kulttuurimme arvon ja sen, mikä tekee meistä suomalaisia.

Mielenilmaisuun osallistui useita julkisuudesta tuttuja kulttuurialan henkilöitä. Muun muassa muusikko Paleface, toimittaja Maria Veitola ja muusikko Vesala olivat mukana paikan päällä.

– Miekkari onnistui hienosti. Osoitimme samalla, että tuhansien ihmisten kokoontumisen voi järjestää koronaturvallisesti, Paleface kirjoitti Instagramissa.

Tapahtumassa kuultiin myös näyttelijä Seela Sellan koskettava puhe kulttuurialan merkityksestä ja ahdingosta.

– Se on nyt kuultu kaikki. Seuraava pallo onkin sitten meillä. Meidän täytyy aina muistaa se, että mitä tahansa kulttuurialan osaa edustaa, se on ihan yhtä tärkeää kuin muukin ammatti Suomessa. Teemme ihmisille unelmia, uskoa, toivoa ja tekoja. Ja mikä tärkeintä, meillä on intohimo tehdä tätä ja sitä intohimoa te ette saa hävittää. Se on kiinni meistä.

Sella halusi kannustaa alan toimijoita pitämään kiinni intohimosta.

– Jos se intohimo hiipuu, koko Suomen sykkivä sydän lopahtaa. Koska meidän, kulttuuri-ihmisten intohimosta on kiinni Suomen omatunto ja sydän. Me pidämme siitä kiinni.

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala vaatii nopeita toimia – tukea freelancerille ja yleisörajoituksia purettava 2:11

Lue myös:

    Uusimmat