Saku vetäisi koskesta oman ennätysvonkaleensa: 5,7 kiloisen toutaimen – kalastusluvissa hillitön nousu tänä keväänä

Koronakevät on lisännyt kalastusharrastuksen määrää hurjasti. Yksi tyytyväinen kalastaja löytyy Lempäältä, missä Saku iloitsee ennätyskalansa nappaamisesta.

Lempääläinen Saku Molander on yksi lukuisista, jotka ovat postanneet kalakuvia sosiaaliseen mediaan viime päivinä. Hän nappasi toutaimen Lempäälässä sunnuntaina.

– Meillä on kaverien kanssa kisa, kuka saa isoimman toutaimen. Toistaiseksi tämän kevään isoin on minun nappaamani 5,57 kilon kala. Se on myös oma ennätykseni toutaimissa, Molander kertoo.

Vertailun vuoksi suurin Suomessa kalastettu toutain painoi 7,31 kiloa. Se kalastettiin Lohjalla vuonna 2016.

Molander kertoo kalastaneensa aktiivisesti 20 vuotta. Toutain on hänelle niin sanottu catch and release -kala, jonka hän päästää vapaaksi. Myös ruokakaloja on tänä keväänä tullut.

– Kalastan Lempäälässä kosken loppuliu’ussa. Kalaa on tullut tavallista vähemmän, mielestäni se johtuu kylmistä säistä. Kirjolohia on tullut. Kuhaa ei ole vielä näkynyt ja ahveniakin alkaa vasta nyt tulla, Molander kertoo.

Hurja tilanne tallentui videolle: Kalastaja joutuu taistelemaan saaliistaan kolmen hain kanssa (juttu jatkuu videon jälkeen). Katso video!

Kalakisat peruttu, lähikalastus lisääntynyt

Toiminnanjohtaja Olli Saari Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä (SVK) sanoo vapaa-ajan kalastuksen lisääntyneen selvästi tänä keväänä viime kevääseen verrattuna.

– Suosio näkyy kalastonhoitomaksujen määrän nousuna ja järjestöön tulevien kyselyiden lisääntymisenä.

Kalastonhoitomaksuja eli kalastuslupia maksettiin tämän vuoden huhtikuussa 40 600 kappaletta, mikä on 34 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Saaren luotsaama järjestö viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa. Koronan takia juhlavuoden tapahtumat ja tempaukset on pitänyt miettiä uudelleen.

– Meiltä on peruuntunut lukuisia tapahtumia keväältä ja kesältä, muun muassa Suomi pilkkii -kilpailu piti peruuttaa päivän varoajalla. Suomi onkii -tapahtuma siirtyy loppukesään.

– Olemme sen sijaan rohkaisseet ihmisiä kalaan erityisesti perheiden kanssa. Siinä samalla uusi sukupolvi oppii kalastusta, Saari iloitsee.

– Kalastajille on tullut virvelillä erityisesti haukia ja ahvenia, onkimalla puolestaan ahvenia ja särkikaloja, Saari sanoo.

SVK innostaa kalastajia muun muassa kalalajikohtaisilla haasteviikoillaan, joissa kalastajia pyydetään laittamaan kuva kalasta someen. Tämän viikon kala on lahna.

Pitkä kevät hellinyt kalastajia

Kevät 2020 on ollut kalastajien kannalta hyvä asia myös kelin suhteen, sillä kevättä on kestänyt tavallista pitempään.

– Parina edellisenä vuotena kevät on tullut ja mennyt vauhdilla, mutta nyt ollaan saatu aidosti nauttia pitkästä kevätkalastussesongista. Samalla viime talven surkeat pilkkiolosuhteet on jo pois pyyhkiytynyt murhe, Saari iloitsee. 

Saaren mukaan pitkään jatkuvana keväänä kalastajilla on aikaa kalastaa rauhassa monin eri tavoin ja monia eri lajeja.

– Viipyillen saapuvana keväänä vedet lämpenevät maltillisesti, jolloin isoiksi parviksi ja usein myös rantojen lähelle kertyneet kalat ovat kalastajan tavoitettavissa pidempään ennen niiden kutuaikaa.

Kalastusolosuhteet vaihtelevat tosin suuresti eri puolilla maata, sillä Lapin tunturissa voi edelleen pilkkiä. Pahimmilla tulva-alueilla ei puolestaan voi kalastaa lainkaan.

Lue myös:

    Uusimmat