Mikkelin opiskelijamurhasta ei elinkautista – henkinen terveydentila vaikutti julmaan ja raakaan verityöhön

Raa’at kuvat Mikkelin murhapaikalta – aseena käytetty veitsi taipui julmassa veriteossa 0:47

Teon tehnyt vuonna 1997 syntynyt Artur Ziatdinov tuomittiin 12 vuoden vankeusrangaistukseen niin sanotusta Mikkelin opiskelijasurmasta.

Emme suosittele videota Mikkelin henkirikoksen tekopaikasta herkimmille.

Ziatdinov tuomittiin alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta, pahoinpitelystä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Hän hyökkäsi  viime vuonna itselleen lähes tuntemattoman kämppiksen kimppuun yllättäen teräasein aseistautuneena surmaten tämän yli sadalla teräaseen iskulla.

Mies myös pahoinpiteli murhaamansa miehen tyttöystävän.

Mies oli tunnustanut käyttämänsä väkivallan ja aiheuttamansa uhrin kuoleman.

Ei pystynyt hallitsemaan tekojaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan miehen kyky hallita tekojaan ja arvioida niiden seurauksia oli alentunut.

Myös oikeus arvioi, että kuvattu tekokin puoltaa arviota siitä, että mies oli alentuneesti syyntakeinen henkirikosta tehdessään.

Mies oli itse kertonut menettäneensä itsehillintänsä uhrin kiroillessa hänelle. Kiroilu englanniksi oli hänen mukaansa tuonut mieleen kiusaamismuistot. Tämän jälkeen hän oli puukottanut uhria päähän veitsellä, jota hän oli juuri käyttänyt jauhelihapaketin avaamiseen.

Mies kuvaili olleensa henkisesti tasapainottomassa tilassa ja aikomuksenaan olleen viiltää verisuonensa auki partahöylällä. Hän oli myös vihainen siitä, että hänet oli tarkoitus poistaa maasta.

Sitkeä surmaamispyrkimys

Oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että teko olisi tehty vakaasti harkiten, vaikka tämän koneelta löytyikin aihepiiriä käsitteleviä videoita.

Sen sijaan miehen käyttämä väkivalta oli voimakasta ja henkirikoksen olleen erityisen raaka. Oikeus piti tekoa erityisen julmana ja surmaamispyrkimystä sitkeänä.

– Käräjäoikeus katsoo, ettei nyt puheena olevaan, syytekohdan 1 mukaiseen tekoon liity kokonaisarvioinnin perusteella em. esitöiden tarkoittamia erityisen raskauttavia piirteitä siten, ettei vastaajan alentunutta syyntakeisuutta tule ottaa huomioon rangaistusta määrättäessä.

Mies määrättiin korvaamaan uhrin omaisille kummallekin 12 000 euroa kärsimyskorvauksia ja hautajais- sekä matkakulut. Pahoinpidellylle tyttöystävälle hänen maksettavakseen tuli 1500 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, 6000 euroa traumaperäisestä stressihäiriöstä ja 2000 loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat