Mikä suomalaisia ärsyttää? Listan kärkeen nousivat vihapuhe, trollaus ja ainainen ruikutus

2:19
Sosiaalinen media on räjäyttänyt vihapuheen määrän – nyt siihen puututaan usein eri toimin.

Tuoreen kyselyn mukaan joka toista suomalaista ärsyttää vihapuhe ja trollaus. Lähes yhtä suosittu valinta ärsyttäväksi asiaksi Kunnallisalan kehittämissäätiön tilaamassa kyselyssä oli nykyajan ihmisten ainainen marmatus ja ruikutus.

Eri puolueiden kannattajien vastauksissa korostuivat eri asiat. SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat ovat harmistuneita etenkin vihapuheesta ja trollauksesta sekä ihmisten suvaitsemattomuudesta. Vasemmistoliiton kannattajia ärsyttää lisäksi myös yksilöiden keskinäinen kilpailu ja kampittaminen.

Kokoomuksen ja keskustan tukijoita hiertää nykyajan ihmisten marmatus, sosiaalietuuksien väärinkäyttö ja työn vieroksunta.

Perussuomalaisten kannattajia kiusaavat edellä mainittujen lisäksi liiallinen kiltteys EU:n neuvottelupöydissä, ihmisten holhoaminen, valtion velkaantuminen, verotus ja vähemmistöjen hyysääminen.

Oppositiopuolueiden kannattajilla on määrällisesti enemmän ärtymyksen aiheita kuin hallituspuolueiden tukijoilla. 

Kunnallisalan kehittämissäätiön mukaan tuloksista käy ilmi, että vaaleissa äänestämättä jättämiseen taipuvaisten ihmisten hermoja koettelevat paljolti samat asiat kuin perussuomalaisten tukijoita.

Naisia ärsyttää vihapuhe, miehiä kiltteys EU-asioissa

Naiset pitävät miehiä useammin harmittavina asioina vihapuhetta, ihmisten marmatusta ja ruikutusta, suvaitsemattomuutta ja sosiaalista häiriökäyttäytymistä.

Miehiä ärsyttää naisia enemmän Suomen kiltteys EU-neuvotteluissa, verotus, ihmisten liiallinen holhoaminen, julkisen sektorin tehottomuus ja vähemmistöjen hyysääminen.

Nuoria (18–30-vuotiaat) hiertävät asiat ovat jatkuva koronasta varoittelu ja ihmisten liiallinen holhoaminen. Ikääntyneitä, yli 60-vuotiaita, ahdistaa keskimäärää useammin etenkin ihmisten marmatus ja ruikutus. Keski-ikäisiä, 41–50-vuotiaita, häiritsee verotuksen korkeus.

Kantar TNS:n toteuttamassa kyselyssä vastaajat valitsivat harmituksen aiheita kuudentoista valmiiksi valitun aiheen listalta. Tutkimusaineisto on koottu 9.–15. huhtikuuta. Kyselyyn vastasi yhteensä yli tuhat ihmistä. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja