Sairauslomat voivat lamauttaa Suomen: Mika Salmisen mukaan koronakaranteenin lyhentäminen on mahdollista jo lähiaikoina – "Omikronista parannutaan nopeammin"

Omikronmuunnos haastaa nykyisiä karanteenilinjauksia – THL:n Salmisen mukaan nykyisiä sääntöjä tullaan tarkastelemaan 4:14
Katso videolta myös miten koronapassiin nyt suhtaudutaan ja mitä on luvassa rajoitusten saralla. Haastattelussa THL:n Mika Salminen.

Omikron-variantin kiihtyvä leviäminen saattaa tuoda muutoksia testaamis- ja karanteenikäytäntöihin. 

Testausjonot kasvavat osin myös siksi, että testituloksia tarvitaan erilaisiin todistuksiin, kuten esimerkiksi koronapassiin ja työpaikalle sairauspoissaolon vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoo THL:n ehdottaneen järjestelmään muutosta, joka voisi säästää lääkärien työaikaa: laboratorion vahvistama positiivinen koronatestin tulos voitaisiin kirjata tartuntatautirekisteriin suoraan laboratoriosta.

– THL on jo ehdottanut sosiaali- ja terveysministeriölle, että kaikista koronatapauksista ei tarvitsisi tehdä lääkärin ilmoitusta, Salminen kertoo.

Pääkaupunkiseudulla noin puolet koronatesteistä on tällä hetkellä positiivisia.

– Tapauksia voi hyvinkin olla kymmenenkertainen määrä sen suhteen mitä tällä hetkellä pystytään toteamaan. 

Karanteeniaika voi muuttua

Monilla aloilla on tällä hetkellä paljon sairauspoissaoloja. Omikron saattaa tuoda muutoksen karanteenikäytäntöihin.

– Sen suhteen, miten pitkä karanteeni vaaditaan, pitäisi toimia välttämättömyysperiaatteen mukaan. Kyllä varmasti tarkastelemme näitä eristys- ja karanteenisääntöjä, että pystyisikö niitä lyhentämään tässä yhteydessä. Se näyttää selvältä, että omikronista parannutaan nopeammin – erityisesti rokotetut ihmiset, Salminen toteaa.

Yhdysvalloissa karanteenisuositus puolitettiin hiljattain: kymmenen päivän suosituksesta siirryttiin viiden vuorokauden karanteeniin. Eristyksen lyhentämistä punnitaan myös Suomessa.

– En vielä tiedä mikä se lopullinen on, mutta kyllä tätä joudutaan varmasti tarkastelemaan tämän viikon tai seuraavan viikon aikana otetaan sen keskusteluun. Eiköhän tästä johtopäätöksiä pystytä tekemään viikon parin sisään.

Kotitestien roolikin voi muuttua

Kotitestien suosio on kasvanut ja ne saattavat olla tulevaisuudessa myös entistä suurempana apuna epidemian hallinnassa.

– Se on hyvä keino itselle selvittää mahdollista tartuntaa. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä pohtii tällä hetkellä, voitaisiinko joitakin hallintopäätöksiä tehdä myös kotitestien perusteella, Salminen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat