Mika Salminen kritisoi WHO:ta Helsingin Sanomien haastattelussa: järjestö vitkutteli ja kierteli, vaikka virus jo levisi maailmalla

5:01
Erikoishaastattelu: THL:n Mika Salminen pohtii poikkeuksellista vuotta – kertoo nyt, mitä tekisi toisin

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertaa Helsingin Sanomissa koronavuoden käänteitä ja päätöksiä. Haastattelussa hän kritisoi myös Maailman terveysjärjestö WHO:ta.

Salminen kertoo monien muiden asiantuntijoiden tavoin turhautuneensa Maailman Terveysjärjestö WHO:n toimintaan koronapandemian alkuaikoina.

– Olemme WHO:n puolella, ja se on Suomelle tärkeä toimija. Silti se on läpipoliittinen instituutio. Pääjohtaja ja aluejohtajat on poliittisesti valittuja, ja heidän taustallaan on vaikuttajatahoja. Ei saa olla naiivi. Kaikkia järjestön viestejä pitää osata tulkita, Salminen sanoo haastattelussa.

Hänen mukaansa Suomessakin sorruttiin kuuntelemaan järjestöä aluksi turhan tarkkaan, ja se vaikutti myös kotimaan viranomaisten varovaisiin arvioihin koronaviruksen leviämisestä.

HS:n mukaan terveysviranomaiset ihmettelivät, miksi WHO viivytteli pandemien julistamisen kanssa. Meni myös pitkään, ennen kuin sen edustajat kertoivat taudin tarttuvan ihmisestä ihmiseen.

– Emme olisi itse olleet niin rauhoittelevia, jos WHO olisi sanonut asiat suorempaan, Salminen toteaa. 

Salmisen mukaan järjestö ei myöskään kehottanut maita varautumaan pandemiaan, vaan tyytyi toistelemaan, kuinka "pandemia pysäytetään". 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja