Mikä sähköautoilussa ottaa päähän? Nyt puhuvat he, jotka ihan oikeasti ajavat sähköautolla

Näin ajat sähköautolla taloudellisesti 10:25
Sähköautoilu ei ole automaattisesti taloudellista. Katso videolta, miten auton ominaisuuksia kannattaa hyödyntää kulutuksen pienentämiseksi.

Vakuutusyhtiö Ifin kyselyyn vastanneista sähköautoilijoista ylivoimainen enemmistö ei pidä auton lataamisen järjestämistä haastavana arjessaan. If listasi 10 asiaa, jotka sähköautoilijoita itseään pännivät sähköautoilussa.

Sähköauton lataaminen huolettaa ilmeisesti lähinnä polttomoottoriautoilijoita, sillä vakuutusyhtiö Ifin kyselyyn vastanneista sähköautoilijoista vain seitsemän prosenttia kertoo kokeneensa haasteita arjen latauksissa.

Matkojen suunnittelussa lataus sen sijaan on pohdittanut noin joka kolmatta sähköautoilijaa. Suurin piirtein yhtä monen autoiluun on vaikuttanut pakkanen. Tesla-kuskit kuitenkin erottuvat joukosta.

– Heillä on selvästi muita harvemmin haasteita lataukseen tai pakkaseen liittyen. Myös ohjelmisto-ongelmat ovat kyselyn mukaan Tesla-kuskeille muita sähköautoilijoita pienempi riesa, sähköautovakuutusten tuotepäällikkö Janne Sivenius Ifistä kertoo tiedotteessa.

Asenteissa isoja alueellisia eroja

Joka viidennen kyselyyn vastanneen mukaan muiden kuin sähköautoilijoiden asenteet sähköautoja kohtaan ovat merkittävämpi ongelma kuin vaikkapa lataamisen hitaus tai sähkön hinta.

Siveniuksen mukaan kysely osoitti, että sähköautoiluun liittyvissä asenteissa on suuria eroja alueellisesti, koska autokanta sähköistyy eri puolilla Suomea hyvin eri tahtia.

– Uudellamaalla, jossa sähköautoihin on jo totuttu, muiden asenteet haasteelliseksi kokee sähköautoilijoista noin joka seitsemäs, mutta muualla Suomessa peräti joka neljäs, Sivenius sanoo.

Kotilataus yleistyy

Jo kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta sähköautoilijasta pystyy lataamaan autoaan kotona, mikä ilahduttaa Siveniusta.

– Kotilatausasema on arkea helpottava ja ammattilaisen asentamana turvallinen tapa kotona lataamiseen, joten on hienoa, että se on näin monella jo käytössä, Sivenius sanoo.

Julkiset latausasemat ovat vastausten perusteella edelleen suosituin latauspaikka, mutta vain joka kymmenes sähköautoilija on pelkästään niiden varassa.

Nämä asiat haastavat sähköautoilijoita

  1. Matkojen suunnittelu latausten mukaan (31 %)
  2. Pakkasen vaikutus autoiluun (30 %)
  3. Muiden kuin sähköautoilijoiden asenne sähköautoilua kohtaan (20 %)
  4. Muiden kuin sähköautojen pysäköiminen latauspaikoille (19 %)
  5. Sähkön hinta (17 %)
  6. Latauksen hitaus (16 %)
  7. Ohjelmisto-ongelmat (15 %)
  8. Jonottaminen julkisille latureille (12 %)
  9. Arjen latauksen järjestäminen (7 %)
  10. Sähköautolle sopivan korjaamon löytäminen (6 %)

Lähde: If

Lue myös:

    Uusimmat