Mikä iljettävissä videoissa oikein kiehtoo? Korvavahan poistoa on katsottu jo miljoonia kertoja: "Nautinnollista ja kuvottavaa samaan aikaan"

Mikä saa tuijottamaan kuvottavaksi luokiteltavia videoita?

Amerikkalaisjulkaisu Insiderin Twitterissä jakama video on kerännyt paljon huomiota kuvottavuudellaan. Videolla kolme henkilöä käyvät ammattilaisen pakeilla puhdistamassa vaikut korvistaan.

Korvavahan poistoprosessia yksityiskohtaisesti kuvaavalla videolla on kymmeniä tuhansia tykkäyksiä ja katselukertoja yli neljä miljoonaa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Video on ymmärrettävistä syistä herättänyt kuvotusta, mutta monen mielestä video tuottaa kuitenkin oudolla tavalla myös tyydytystä samaan tapaan kuin suositut videot, joissa poksautellaan finnejä.

"Tämä oli ehdottomasti ensimmäinen reaktioni." Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tämä on niin nautinnollista ja kuvottavaa samaan aikaan, kiteytti Eva.

Miksi kuvottavuus kiinnostaa?

Miksi kuvottaviksi luokitellut videot kiinnostavat niin kovin? Yahoo-sivusto otti selvää ja kysyi asiasta psykoterapeutti Sheri Jacobsonilta.

– Luonnollisesti me ihmisinä olemme kiinnostuneita epätavallisesta ja odottamattomasta – olipa se sitten auto-onnettomuus tai katastrofi tai yksinkertaisesti oudon näköinen esine.

Jacobson toteaa myös, että ruumiinnesteissä on jotain kiehtovaa. Niihin on myös helppo tuntea yhteyttä, sillä ne ovat tuttuja kaikille. Myös mindfulness on osa kuvottavien videoiden katsomista. Jacobsonin mukaan huomion kiinnittyminen johonkin tuo tyydytystä.

– Se vie meidät pois päivittäisistä aktiviteeteistamme ja auttaa keskittymään pois stressiä aiheuttavista tekijöistä, mikä on luontaisesti rauhoittavaa ja rentouttavaa.

Jos siis nautit kuvottavien videoiden katseluista, voit hengähtää: siinä ei ole mitään ihmeellistä.

– Ei ole oikeaa tai väärää. Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, mistä ovat kiinnostuneita, eikä se ole haitallista, Jacobson vakuuttaa.

Aivot kiinnostuvat inhottavasta

Terapeutti Ann Heatchotella on toisenlainenkin teoria.

– Syy siihen, miksi rakastamme kammottavia videoita on se, että ne laukaisevat yhden monista tunneperäisistä ärsykkeistämme.

– Aivomme ovat luonnollisesti kiinnostuneita asioista, jotka inhottavat, sillä ne ovat kiehtovia, terapeutti teorisoi.

Heathcoten mukaan aivot pitävät epätavallisen näkemisen mahdollisuutena oppia. Tällöin inho vaikuttaa samoin kuin pelko.

– Katsomme kauhuelokuviakin osittain elääksemme tämän tunteen turvallisesti, hän teorisoi.

– Sama asia pätee kammottavien videoiden katseluun, pääsemme näkemään, millaista olisi kokea tapahtumia, joita emme tavallisesti koe.

Lue myös uusimmat lifestyle-artikkelit.

0:30
Tälle videolle tallentui kammottava läheltä piti -tilanne.

Lähde: Yahoo

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja