Mikä ihmeen Kik? Tämä teinien suosimasta viestisovelluksesta pitäisi tietää

Kik Messenger on suosittu pikaviestisovellus erityisesti nuorten keskuudessa. Yksi sovelluksen valttikorteista on anonymiteetti, johon liittyy tosin myös vaaroja.

Mikä on Kik?

Kik Messenger on älypuhelinten ilmainen viestisovellus, joka on saatavilla suurimpaan osaan iPhone-, Android- ja Windows-puhelimista.

Kik perustettiin vuonna 2009, kun ryhmä Waterloon yliopiston opiskelijoita alkoi kehittää sovellusta, jolla eri merkkisten puhelinten käyttäjät voisivat kommunikoida helposti.

Nykyisin Kikin kautta voi lähettää viestejä, kuvia, videoita, GIF-animaatioita ja paljon muuta. Viestipalvelu on suunnattu erityisesti teini-ikäisille, ja ainakin vielä vuonna 2016 käyttäjiä oli 300 miljoonaa maailmanlaajuisesti, suurin osa Yhdysvalloissa.

Oikeiden ihmisten lisäksi palvelussa voi myös kommunikoida erillisten Kik-chatbottejen kanssa. Botit ovat tietokoneohjelmia, jotka on suunniteltu erilaisia tarkoituksia varten, niitä vastaan voi muun muassa pelata.

Sovelluksessa anonymiteetti

Kik Messenger ei pääpiirteiltään eroa paljon monista muista pikaviestisovelluksista, kuten WhatsAppista ja Facebook Messengeristä – paisti yhdellä merkittävällä tavalla.

Muihin suosittuihin pikaviestisovelluksiin verrattuna Kik Messegeriä voi käyttää täysin anonyymisti. Palvelua käyttääkseen ei tarvitse ilmoittaa oikeaa nimeään tai ikäänsä, sillä henkilötietoja ei vahvisteta millään tavalla. Rekisteröitymiseen ei vaadita edes puhelinnumeroa.

Käyttäjät rekisteröityvät palveluun omien, uniikkien nimimerkkiensä avulla. Kikin mukaan nimimerkin käyttäminen puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen sijaan suojaa käyttäjien henkilötietoja.

Kikissä vastaanottajia voi lisätä puhelimen yhteystietojen kautta, mutta myös nimimerkin ja henkilökohtaisen Kik-koodin avulla.

Esimerkiksi monissa anonyymeissä sosiaalisen median palveluissa, kuten Jodelissa, jaetaan Kikin nimimerkkejä, jos viestikaveriin haluaa olla suoraan yhteydessä. Näin yhteystietonsa – tässä tapauksessa vain nimimerkin – voi jakaa vastaanottajalle paljastamatta henkilöllisyyttään.

Jodelissa Kik-yhteystietoja jaetaan esimerkiksi deittailuun suunnatuilla palstoilla.

Viestien takana voi olla kuka tahansa

Kikissä oman henkilöllisyyden voi siis salata, mutta saman voi tehdä myös vastapuoli. Vaarana onkin, ettei viestikaveri olekaan se, ketä hän väittää olevansa.

Helsingin poliisilaitos varoitti aiemmin, että lapsia voidaan houkutella seksuaalisiin tekoihin sosiaalisen median sovelluksissa ja peleissä. Poliisin mukaan tällä hetkellä yksi pinnalla olevista sovelluksista on nimenomaan Kik Messenger.

Kik Messenger on vuosien saatossa liittynyt myös moniin lasten hyväksikäyttötapauksiin erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös useissa tapauksissa Suomessa.

Yhä nuoremmat lapset joutuvat epämääräisten viestien kohteeksi. Lasten houkuttelu seksiin on kasvussa, katso aiheesta video alta! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

2:16

Kik Messengerin ikäraja

Kikin nettisivuilla kerrotaan, että palvelun ikäraja on 13 vuotta ja 13–18-vuotiaiden käyttäjien pitää saada lupa huoltajaltaan tilin luomiseen ja sovelluksen käyttämiseen. Ne, jotka ilmoittavat iäkseen alle 13 vuotta, eivät pysty luomaan tiliä Kikiin.

Käytännössä Kik ei kuitenkaan tarkasta tai valvo ikärajan toteutumista millään tavalla. Palvelu kuitenkin kertoo poistavansa kaikki alle 13-vuotiaiden käyttäjien tilit, jos nämä tulevat yhtiön tietoon.

Häiritsevät tai epäasialliset käyttäjät lapsi voi itse blokata sovelluksessa, mutta vanhemmat eivät voi kontrolloida lastensa Kikin käyttöä – jos lapsen tilille yrittää esimerkiksi kirjautua omalla laitteellaan, tietoturvatoimenpiteenä sovellus nollaantuu ja kaikki viestihistoria katoaa.

Lähteet: Kik.com, Kik's Guide for Parents, New York Times, Facebook

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja