Mikä ihmeen Jodel? Tämä anonyymista somekanavasta pitäisi tietää

Jodel on suosittu keskustelupalvelu erityisesti nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa. Anonyymilla palstalla keskustellaan aroistakin aiheista, mutta osa törkeästä tai uhkaavasta kirjoittelusta on johtanut poliisitutkintaan.

Mikä on Jodel?

Jodel on älypuhelimelle ladattava sovellus ja anonyymi keskustelufoorumi. Alun perin korkeakouluopiskelijoille suunnattu palvelu kehitettiin Saksassa, ja Helsingin Sanomien mukaan syksyllä 2016 se alkoi yleistyä voimakkaasti myös Suomessa.

Käyttäjäkunta on nykyisin korkeakouluopiskelijoita laajempi, mutta Jodel on erityisesti nuorten suosiossa.

Moniin muihin anonyymeihin keskustelupalveluihin verrattuna Jodelissa on kaksi erityispiirrettä. Ensimmäinen niistä on paikallisuus. Käyttäjät näkevät Jodel-julkaisuja vain noin 10 kilometrin säteellä omasta sijainnistaan. Tämän lisäksi sovelluksessa voi asettaa yhden kaupungin "kotikaupungikseen" nähdäkseen alueen julkaisuja sijainnistaan riippumatta.

Kuka tahansa ei voi siis keskustella kenen tahansa kanssa, vaan käyttäjät ovat yhteydessä vain samalla alueella ja kotikaupungissaan olevien ihmisten kanssa.

Jodel on käyttäjille täysin anonyymi keskustelufoorumi eikä siellä vaadita käyttäjiltä minkäänlaista rekisteröitymistä tai mitään tietoja. Monissa muissa anonyymeissa palveluissa käyttäjä tarvitsee vähintään nimimerkin, mutta Jodelin toinen erityispiirre onkin se, ettei edes sitä tarvita.

Kun sovelluksen lataa, sitä voi alkaa käyttää laitteellaan välittömästi.

Miten Jodel toimii?

Jodeliin julkaistaan lyhyitä tekstipätkiä ja kuvia, joita muut käyttäjät voivat kommentoida ja äänestää. Äänestäminen tapahtuu antamalla julkaisulle joko upvoten eli pluspisteen tai downvoten eli miinuspisteen.

Käyttäjän toiminta Jodelissa – julkaisut, ääntenantaminen, kommentointi – kerryttävät ”karmaa”. Jodelin mukaan karma osoittaa käyttäjän positiivisen vaikutuksen Jodel-yhteisöön.

Jos karmaa on kertynyt tarpeeksi, voi päästä Jodelin moderaattoriksi. Palvelu tosiaan toimii pääasiassa käyttäjistä koostuvan moderaattorikunnan avulla. He arvioivat, ovatko julkaisut eli ”jodlaukset” asiattomia vai eivät.

Jos julkaisu kerää viisi downvotea eli miinuspistettä muilta käyttäjiltä, se poistuu nähtäviltä. Asiattomat ja Jodelin sääntöjä rikkovat julkaisut voi myös ilmiantaa moderaattoreille liputtamalla.

Jodelin sääntöjen mukaan muun muassa henkilötietojen paljastaminen nimikirjaimista osoitteisiin ja somekanaviin, seksuaalinen sisältö, väkivalta ja kaikenlainen kiusaaminen ovat kiellettyjä.

Mistä Jodelissa kirjoitetaan?

Jodelissa kirjoitetaan monista eri aiheista, kuten töistä, opiskeluista, bileistä, eläimistä, naapuruston asioista, mielipiteistä, kauneusvinkeistä, kuntosaleista, mielenterveydestä, isävitseistä ja ihastuksista.

Keskusteluja käydään kanavilla, jotka on suunnattu eri aiheille. Sinkuilla on oma kanavansa, jossa etsitään seuraa ja ruotsinkielisille jodlareille on oma fooruminsa. Tunnustuksia-kanavalla jaetaan nimensä mukaisesti tunnustuksia, Jodlaajat auttavat jodlaajia -kanavalla taas autetaan.

Jos toiseen palvelun käyttäjään haluaa olla henkilökohtaisesti yhteydessä tai vaikka sopia tapaamisen, jaetaan palvelussa yleensä Kik Messenger -nimimerkkejä tai sähköpostiosoitteita, joista ei käy ilmi käyttäjän nimeä.

Anonymiteetin ansiosta Jodelissa keskustellaan monesti myös sellaisista asioista, joista ei ehkä kehtaisi omalla nimellään julkisesti kertoa, kuten seksistä, fantasioista ja tisseistä. Palvelussa myös julkaistaan ”piiloalastonkuvia”.

Anonyymin sovelluksen ongelmat

Alla olevalla videolla keskustellaan siitä, mitä sosiaalisessa mediassa saa todellisuudessa julkaista. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Kännykkäkamerat kuumana – mitä saa julkaista somessa? 8:08

Jodel on ollut esillä mediassa muun muassa siellä julkaistujen uhkausviestien takia. Viime vuonna uhkauksia kohdistui esimerkiksi Helsingin Kampin metroasemaa ja Turun Yliopiston kirjastoa kohtaan. Molemmat uhkaukset osoittautuivat kuitenkin perättömiksi.

Helsingin Sanomien haastattelussa Jodelin viestintäpäällikkö kuitenkin muistuttaa, että vaikka käyttäjien välinen keskustelu toimii anonyymisti, on palvelun ja viranomaisten mahdollista selvittää yksittäisten käyttäjien henkilöllisyys, jos nämä rikkovat palvelun sääntöjä tai lakia.

Jodelissa käydystä keskustelusta on kirjattu myös ainakin yksi rikosilmoitus vuonna 2017. Seiskan mukaan sen teki missi Pihla Koivuniemi liittyen itseensä kohdistuneeseen törkeään kirjoitteluun.

Julkisuuden henkilöistä ja tunnetuista bloggaajista keskustellaankin palvelussa usein avoimesti ja joskus myös törkeään sävyyn. Palvelun käyttöehtojen mukaan julkkiksista on sallittua puhua nimillä, mutta olisi hyvä muistaa, ettei anonyymeissakaan palveluissa syyllisty rikokseen.

Jodel-kirjoittelu voi täyttää esimerkiksi yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tai kunnianloukkauksen rikosnimikkeiden kriteerit.

Lähteet: Jodel.com, Jodel Yhteisön säannötJodel General FAQs, Helsingin Sanomat 12, MTV Uutiset, Seiska

Lue myös:

    Uusimmat