Mies viestitti törkeyksiä ja lähetti peniskuviaan – nuorimmat uhrit vain 9-vuotiaita

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 25-vuotiaan miehen kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen nuorten tyttöjen ahdistelusta netissä. Mies sai tuomion kaikkiaan 28:sta seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai niiden yrityksestä.

Mies ahdisteli tyttöjä vuosien 2013-2015 välisenä aikana muun muassa Kik Messenger -sovelluksessa lähettämällä heille törkeitä seksiin liittyviä viestejä ja kuvia sukupuolielimestään. Miehen uhrit olivat nuorimmillaan 9-vuotiaita ja iso osa heistä oli 10-11-vuotiaita.

Monille tytöille mies lähetti alastonkuvia itsestään ja erektiossa olevasta sukupuolielimestään sekä videon, jossa tämä masturboi itseään. Osassa valokuvista hän oli piirtänyt tussilla kuvia penikseensä. Lisäksi useilta uhreiltaan hän pyysi kuvia heidän sukuelimistään. 

Erään 12-vuotiaan tytön kanssa mies oli Skype-videopuheluyhteydessä ja keskustelun aikana sanonut muun muassa "Et kyl mä voisin tulla sun takaa ja laittaa sen sinun peppuun". Lisäksi hän oli neuvonut tyttöä sanomalla, että "Ei tarvitse alentaa päätä niin paljon kun imet".

Paria tyttöä mies yritti tavatakin ja paikoin hän sai uhrit lähettämään kuvia rinnoistaan ja sukupuolielimestään.

Uhrit ahdistuivat viesteistä

Laaja vyyhti alkoi purkautua yhden uhrin tekemän rikosilmoituksen avulla. Sen jälkeen poliisitutkinnassa selvisi, että uhreja on enemmänkin.

Mies itse on myöntänyt, että tytöille lähetetyt kuvat ovat hänen lähettämiään. Hän kuitenkin sanoi oikeudessa, ettei kokenut toimivansa laittomasti viestejä lähettäessään. Sen sijaan hän sanoi tapahtumien olleen ”sen ajan juttu ja tyhmyyttä”.

Kun mieheltä kysyttiin syytä alastonkuviensa lähettämiseen, hän on
ilmoittanut, että sadat miljoonat ihmiset tekevät samoin.

Moni miehen nuorista uhreista kertoi poliisille antamissaan lausunnoissa järkyttyneensä miehen viesteistä kovasti. Monia oli alkanut pelottaa viestittelyn jälkeen ja heistä tuli erittäin varovaisia sosiaalisessa mediassa. Yksi uhreista kertoi tilanteen olleen järkyttävä, koska hän oli tuolloin ollut vielä niin pieni.

Yksi tyttö kuvasi kokemustaan oikeuden mukaan seuraavasti:

"Uhri on kokenut viestien saamisen pelottavalta ja ajatellut, että vainosiko joku häntä. Uhri on vielä kysellyt, ”pääseeks se vähään aikaan pois sieltä” tarkoittaen vankilaa. Uhri oli pelännyt, että hänet kidnapataan ja että hänen kimppuunsa hyökätään. Hän ei ollut uskaltanut pitää matkapuhelintaan päällä ja pelännyt, jos mies tulisi tiellä vastaan tai että hän joutuisi muutoin kohtaamaan tämän. Uhri on kysynyt usein, koska mies pääsee vapaaksi ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Uhri on ollut ahdistunut kaikesta niin, että hän on ilmoittanut, että hän ei koskaan ala seurustella kenenkään kanssa. Uhri on herännyt
yöllä painajaisiin eläen asian uudestaan ja uudestaan."

Mies on menettänyt sittemmin työpaikkansa asian takia. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi tuomiossaan, ettei työpaikan menettämistä voida pitää lieventämisperusteena rangaistusta mitattaessa. Siten käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1990 syntyneen Dan Anders Backlundin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja