Viisumirumba aiheuttaa lieveilmiön? "Thaimaalaisen kanssa pitää mennä naimisiin, jos hänet haluaa maahan – ei pysty katsomaan rauhassa, onko nainen tosissaan”

Mika ei saa tyttöystäväänsä Suomeen – lähetystö ei uskonut naisen lähtevän pois maasta 0:30

Jos suomalainen ihastuu thaimaalaiseen, ihastuksen viisumi voi joissain tapauksissa aiheuttaa päänvaivaa. Thaimaalaisten viisumihakemuksia Suomeen hylätään, jos heidän ei uskota lähtevän maasta viisumin päätyttyä. Jotkut thaimaalaisiin ihastuvat menevät heidän kanssaan pian naimisiin vain saadakseen kumppaninsa maahan. Aina äkkihäät eivät kannata – kun aikaa tutustumiselle ei ole, motiiveista ei aina ehdi päästä selville.

MTV Uutiset kertoi viime viikolla, että suomalainen Mika ei pystynyt enää Thaimaasta lähdettyään tapaamaan thaimaalaista ihastustaan luonaan Suomessa, sillä naisen viisumihakemus hylättiin.

MTV:hen otti yhteyttä moni, joka on kokenut Mikan kohtalon. Myös kouvolalaisen Mikon* nykyisen vaimon kolmen kuukauden vierailuviisumin hakemus hylättiin, kun hän yritti tulla Mikon luokse vierailulle Suomeen.

Aina perheenjäsen ei saa oleskelulupaa

Bangkokin Suomen lähetystön konsuli Raimo Pahkasalo kertoo, että viisumihakemuksista hylätään vain muutama prosentti. Yleisin peruste hylkäämiselle on Pahkasalon mukaan se, että henkilön ei uskota poistuvan maasta siihen mennessä, kun viisumi päättyy.

Viisumi haetaan aina vain väliaikaista oleskelua varten. Jos Suomeen haluaa muuttaa, tarvitaan oleskelulupa maahanmuuttovirastolta. 

Pahkasalo huomauttaa, että aina viisumia tai oleskelulupaa ei saa, vaikka olisi avioliitossa suomalaisen kanssa. Yksi peruste hylkäykselle voi olla se, että epäillään lumeliittoa.  

Tämä johti parin kohdalla erikoiseen ratkaisuun: he menivät naimisiin, jotta uusi vaimo saisi sukulaisena helpommin Suomeen. Sukulainen voi hakea myös oleskelulupaa.

"Riski, että nainen menee naimisiin vain saadakseen oleskeluluvan"

Pariskunnan täytyi siis mennä naimisiin muutaman tapaamisen jälkeen, että ihastus saatiin edes maahan ja että häneen pystyisi tutustumaan kunnolla.

Mikko uskoo, että vierailuviisumin saamisen vaikeus vaikuttaa niihin tarinoihin, joita usein kuullaan. Joissa thainaisten motiivit eivät ole puhtaat.

– Tiedän, että osa thainaisista tulee tänne vain paremman elämän perässä. Koska viisumi on vaikeaa saada, pitää mennä naimisiin, että voi edes katsoa, miten yhteiselo sujuu.

– Juuri silloinhan siinä on riski, että nainen menee naimisiin vain saadakseen oleskeluluvan, kun ei voi katsoa rauhassa, onko nainen tosissaan, Mikko pohtii.

”Monet ottivat avioeron – osa työskentelee nyt hieromalaitoksissa”

Mikolla on kokemusta siitä, etteivät kaikki Suomeen Thaimaasta muuttavat naiset ole ainoastaan rakkauden perässä.

Hän on ollut naimisissa kolmesti ja thainaisen kanssa kahdesti. Edellinen avioliitto päättyi, kun vaimo haki avioeroa oleskeluluvan saatuaan

Naisella oli Suomessa paljon thaimaalaisia ystäviä, jotka tekivät saman tempun. Mikko kertoo joidenkin katuneen päätöstään.

– Monet huomasivat jälkikäteen, ettei se ollut hyvä idea. Minun ex-vaimoni oli fiksu ja hankki koulutuksen, kun olimme naimisissa, mutta jotkut heistä joutuivat Helsinkiin ja Lahteen hieromapaikkoihin.

– Näitä lieveilmiöitä syntyy, kun viisumin kanssa on niin mielivaltaista, pitää mennä naimisiin, jotta vaimon saa tänne ja koska asiointi viranomaisten kanssa on niin vaikeaa.

*Mikon nimi on muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat