Mainos

Mika Aaltola Trumpin antamista potkuista ulkoministeri Tillersonille: "Talon aikuinen sai lähteä”

3:54

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola näkee potkut saaneen ulkoministeri Rex Tillersonin ja presidentti Donald Trumpin välillä pitkään jatkuneita ristiriitoja.

– Tillersonin ero oli yllätyksetön yllätys. Hänen linjaristiriidoistaan presidentti Trumpin kanssa on puhuttu pitkään. Trump koki, että edessä olevat isot asiat, kuten Pohjois-Korean johtajan tapaaminen, vaativat aiempaa lojaalimman ulkoministerin.

Aaltola näkee Tillersonin roolin ulkoministeriön roolin korostajana.

– Trumpin ajattelu on muistuttanut enemmän luovan tuhon suuntaa, jossa ei paljoa piitata kokeneista hallintovirkamiehistä. Tillerson on ollut yksi niin sanotuista aikuisista talossa. Hän on uskaltanut sanoa Trumpille suoraan asioita ja sitä kautta opettanut oikeita käyttäytymistapoja. Huolta herättää se, että tällaiset henkilöt jäävät nyt taustalle, Aaltola arvioi.

Aaltola sanoo, että ulkoministerin virkaan astuva CIA:n johtaja Mike Pompeo on myös kokenut virkamies. Pompeo on myös ottanut tehtävässään etäisyyttä Trumpiin.

– Pompeo osaa olla eri mieltä pomonsa kanssa, mutta häntä pidetään silti Tillersonia lojaalimpana.

Kovan linjan lähipiiri P-Korea-tapaamiseen

Valkoisen talon mukaan Trump tapaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin toukokuuhun mennessä.

– Trump on kokenut, että hänen Pohjois-Koreaa tiukasti painostava linjansa on toiminut. Nyt hän ehkä kaipaa tätä kovaa linjaa kannattavia tukijoita lähipiiriinsä. Eilen viimeksi oli ristiriitaa Valkoisen talon ja Tillersonin välillä, kun Tillerson asettui Britannian tueksi Venäjää vastaan entisen venäläisagentin myrkytystapauksessa. Valkoisen talon linja oli se, että Venäjää ei suoraan sormella osoiteltu, vaikka Britannialle tukea annettiinkin, Aaltola sanoo.

1:39


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.