Trumpin ulkoministeriehdokas on öljyssä marinoitu konservatiivi – Upin Aaltola: USA:n ulkopolitiikan arvot kovenisivat Tillersonin myötä

Yhdysvaltain ulkopolitiikasta on Donald Trumpin presidenttikaudella tulossa kovempiarvoista kuin tähän asti. Näin arvioi Yhdysvaltain sisä- ja ulkopolitiikkaan perehtynyt ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista (Upi).  

Rex Tillersonin valinta kertoo siitä, miten Trump maailman näkee, luonnehtii Aaltola. 

64-vuotias Tillerson on öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtaja. Amerikkalainen televisioyhtiö NBC kertoi lauantaina omiin lähteisiinsä viitaten, että Trump on valinnut Tillersonin ulkoministerikseen. NBC:n mukaan nimitys on määrä julkistaa alkavalla viikolla. 

Ulkoministerin valinta vaatii vielä Yhdysvaltain senaatin hyväksynnän. 

Politiikassa kokematon 

Tillerson nousi ExxonMobilin toimitusjohtajaksi vuonna 2006. Hän on tehnyt koko työuransa öljy-yhtiössä. Hänellä ei ole lainkaan poliittista kokemusta, eikä hän ole toiminut diplomaattina. 

Aaltolan mukaan Tillerson ei silti ole politiikasta täysin tietämätön. 

– Kyllä hänellä öljymogulina on hyväkin käsitys siitä, miten Yhdysvaltain ulkopolitiikka toimii. Hän on työssään käynyt neuvotteluja monien valtiojohtajien kanssa, sanoo Aaltola. 

Aaltolan mukaan vapaakauppaa vastustava Trump vaikuttaa toivovan Tillersonista edullisten kahdenvälisten sopimusten rakentajaa.  

– Luulen, että Tillerson hyvinkin rajulla tavalla ajaa Yhdysvaltain intressejä, arvioi Aaltola. 

Putinin kaveri? 

Tillerson tuntee Venäjän presidentin Vladimir Putinin pitkältä ajalta. Vuonna 2011 hän neuvotteli energiayhteistyösopimuksen ExxonMobilin ja Venäjän välillä. Tillerson on jopa vastaanottanut Putinilta venäläisen kunniamerkin. 

Tillersonin yhteydet Putiniin ovat herättäneet monissa amerikkalaisissa huolta ja kirpeääkin arvostelua. 

– Olemme nyt Venäjän Yhdysvallat, kirjoitti Newsweekin toimittaja Kurt Eichenwald Twitterissä. 

Mika Aaltolan mukaan Tillerson tuskin on Putinin ystävä. 

– Enemmänkin hän on samankaltainen ajattelija. Pragmaattinen lähestyminen korostuu, sanoo Aaltola.  

Lue myös:

    Uusimmat