Mika Aaltola: Puolan ohjusräjähdyksen kaltaisia sodan "yliläikkymisiä" saatetaan nähdä lisää

Mika Aaltola suorassa lähetyksessä: Tällaiset seuraukset iskuilla Puolaan voi olla 9:49
Mika Aaltola suorassa lähetyksessä: Tällaiset seuraukset iskuilla Puolaan voi olla

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan on vaikea nähdä, että Venäjällä olisi intressejä laajentaa sotaa Puolaan.

Venäjä tuhoaa iskuillaan päivittäin Ukrainan siviili-infrastruktuuria, erityisesti sähköverkostoja. Aaltola uskoo, että kyseessä on sodan "yliläikkyminen".

– Jos ajatellaan, että Venäjä on sodasta vastuussa, niin kuin onkin, silloin Venäjä on tuottamuksellisesti tästäkin tapauksesta vastuussa.

Aaltolan mukaan tapausta ei kannata tulkita erillisenä episodina, sillä se liittyy välittömästi käynnissä olevaan sotaan.

Puola tarvitsee Aaltolan mukaan ilmatorjuntaa, sillä vastaavanlaisia "yliläikkymisiä" saattaa tulla jatkossakin. Laajamittaista sotilaallista uhkaa Puolaan ei hänen mukaansa kuitenkaan kohdistu.

Ukrainaan laukaistiin eilen yli 100 ohjusta, joista osan Ukraina sai torjuttua. Aaltola uskoo, että kokonaisuus voi jäädä hämäräksi.

Puolan on arvoitu ottavansa käyttöön Naton 4. artiklan, jonka mukaan osapuolet sitoutuvat neuvottelemaan keskenään aina, kun jokin osapuolista kokee alueellisen koskemattomuuden, poliittisen itsenäisyyden tai turvallisuuden olevan uhattuna.

Aaltolan mukaan neljännen ja viidennen artiklan välinen ero on suuri.

– Neljännessä puhutaan uhasta ja viidennessä sotilaallisesta toimenpiteestä, joka vaatii vastaamista.

Yksittäinen ohjusisku ei Aaltolan mukaan välttämättä ole sotilaallinen toimenpide. Tilanne vaatii hänen mukaansa enemmänkin konsultaatiota sekä harkintaa.

– Yksittäisen episodin ylitulkintaa pyritään välttämään, jotta ei ajauduta ylireagointiin, Aaltola sanoo Uutisaamun haastattelussa.

Katso koko haastattelu ylhäältä!

Lue myös:

    Uusimmat