Miinalaivan ostajaehdokkaalta täyslaidallinen Jussi Niinistölle – "tarjoukseen ei reagoitu lainkaan"

Ostotarjouksen miinalaiva Pohjanmaasta tehnyt varustamo Alfons Håkans Oyn toimitusjohtaja Joakim Håkans kritisoi kovin sanankääntein puolustusvoimien ja -ministeriön toimintaa.

Päätös laivan romuttamisesta tuli julki perjantaina. Håkansin mukaan yhtiön jo marraskuussa tekemään ostotarjoukseen ei ole reagoitu millään lailla.

– Mielestäni käyttökunnossa olevan aluksen elämää kannattaisi jatkaa siviilissä, Joakim Håkans kertoo MTV Uutisille.

Romutuspäätöksen siunannut puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kirjoitti tänään, että Alfons Håkans Oy kiinnostui aluksesta vasta romuttamisvaihtoehdon toteuduttua.

– Annoin kaksi kuukautta aikaa etsiä mahdollisen hyväksyttävän ostajan, taikka muussa tapauksessa alus romutetaan. Syyskuun alkuun mennessä ei ilmennyt ainuttakaan ostajakandidaattia, Niinistö kirjoittaa.

Kiista miinalaiva Pohjanmaan romuttamispäätöksestä 2:17

Neljä käyttötarkoitusta

Håkansin MTV:n uutistoimitukseen lähettämässä ostotarjouksessa ilmenee, että neuvotteluja Pohjanmaan hankinnasta on käyty – sopivasti syyskuun alusta, yli kolme kuukautta ennen romutuksen vahvistamista.

Niinistö perustelee ostotarjouksen hylkäämistä sillä, ettei Alfon Håkans Oy kyennyt esittämään vakuuttavasti alukselle sopivaa loppukäyttöä. Alla olevasta ostotarjouksesta ilmenee, että Håkansilla oli tarjota neljä uutta käyttötarkoitusta alukselle.

– Mielestäni ehdotukset ovat ihan realistisia. Ja jos aiesopimus olisi voimassa, voisin lähteä markkinoille avuksi. Jos on ongelma, ettei ole tarkkaa määritelmää, niin kaupankäynnissä neuvotellaan, mitkä ne reunaehdot ovat. Nyt ei ole koskaan tällaista neuvottelua käyty edes, Håkans hämmästelee.

"Jälleenmyyntiä voi rajoittaa, jos sovitaan"

Niinistön perusteissa aluksen loppukäyttöä rajoittaa merkittävästi, että Pohjanmaa olisi aseista riisuttunakin yhä puolustusmateriaalia ja tiukkojen vientisäädösten alainen.

– Mikäli alus jossain vaiheessa myytäisiin eteenpäin, sitoudun samoihin ehtoihin kuin mitä puolustusvoimat on määritellyt. Alusta ei saa myydä sotaa käyvään maahan.

Håkans ymmärtää, että ministeriössä tai puolustusvoimissa voi olla pelkotiloja siitä, että alus myytäisiin eteenpäin.

– Nämä asiat voidaan sopimuksesta rajoittaa. Niin tavallisessa kaupankäynnissä toimitaan. Mutta tätä keskustelua ei ole jatkettu mitenkään.

Alus kriisissä takaisin Merivoimille?

Håkans muistuttaa, että kun alus romutetaan, se ei ole enää Merivoimien käytettävissä. Eteenpäin suomalaiselle taholle myytäessä tilanne voisi olla toinen.

– Jos tulee kriisiaika, meidän kaikki alukset ovat käytettävissä.

Alfons Håkans Oy:llä on 60 alusta, joista kaksi kolmasosaa Suomen lipun alla. Nämä alukset ovat kaikki Merivoimien reservissä, Håkans jatkaa.

"Romutussumma ei riitä mihinkään"

Myös raha ratkaisi Niinistön romutuspäätöksessä. Niinistön mukaan Håkansin 350 000 euron tarjous ei olisi riittänyt vastaamaan romuttamisen nettohyötyä, sillä asejärjestelmät olisi pitänyt poistaa.

– No, pitäähän ne poistaa joka tapauksessa jos ne romutetaan. Tuohan on ihan hölmöä. Ja sitä paitsi kaikki on jo poistettu. Siellä on radiolaitteita jos sitäkään, parin päivän duuni. Håkans jatkaa.

Kun aluksesta hyödynnetään romumetalli ja muu materiaali, jäisi romuttamisen kuluiksi 248 100 euroa.

– Tuo summa ei riitä sen aluksen romuttamiseen. Koneistot ovat vanhojen päästönormien mukaisia. Niitä ei voi uudelleen käyttää kuin varaosina. Romumetallin maailmanmarkkinahinta on niin alhainen, ettei sillä joulukaloja paljon saa, Håkans arvioi.

Neuvottelujen kertakaikkinen keskeyttäminen sapettaa, sillä Håkans olisi kaiken lisäksi valmis korottamaan tarjoustaan entisestään. Håkansin mukaan puolustusvoimat vakuuttelivat toimitusjohtajalle ennen romutuspäätöstä, että kaikki vaihtoehdot myymisestä museointiin ja romutukseen ovat yhä auki.

– Minulle ei ole annettu mitään virallista vastausta tähän päiväänkään mennessä.

Maaliskuussa aloitettava romutus tehdään Suomessa. Pohjanmaa on valmistunut vuonna 1978. Sen säilytys on maksanut noin 10 000 euroa kuukaudessa.


Lue myös:

    Uusimmat