Mainos

Puolustusministeri vastaa kritiikkiin: Miinalaiva saa ja ansaitsee arvoisensa päätöksen

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on vastannut blogissaan miinalaiva Pohjanmaan romuttamispäätöksestä nousseeseen kritiikkiin.

Niinistön mukaan miinalaivan ostajaehdokas, varustamo Alfons Håkans Oy ei kyennyt tarjoamaan alukselle sopivaa ja tarpeeksi vakuuttavaa loppukäyttöä.

–  Puolustustarvikkeita voidaan myydä määrätyin edellytyksin siviilikäyttöön, mutta lopullinen käyttötarkoitus on tiedettävä täsmällisesti. Entisenä sota-aluksena miinalaiva Pohjanmaa aseista riisuttunakin säilyttää statuksen puolustusmateriaalina ja täten se on vientisäädösten alainen. Tämä rajoittaa aluksen loppukäyttöä merkittävästi, Niinistö kirjoittaa.

Aluksen romuttamisen nettokulut nousevat Niinistön mukaan noin 250 000 euroon. Laskelmassa on huomioitu romumetallista ja muusta hyödynnettävästä materiaalista saadut tulot. Varustamon tarjous ei olisi Niinistön mukaan vastannut tätä nettohyötyä.

– He tarjosivat aluksi 200 000 euroa ja korottivat myöhemmin tarjoustaan 350 000 euroon. Mahdollisessa myyntitilanteessa Pohjanmaalta olisi pitänyt poistaa puolustusvoimien ase- ja muut järjestelmät.

Merivoimat esitti Pohjanmaan hylkäämistä helmikuussa 2014, koska aluksen operatiivinen käyttö oli päättynyt, eikä sille ollut jatkokäyttöä. Niinistön mukaan viimeisen kahden vuoden aikana on selvitetty, voisiko aluksen myydä tai museoiden. Niinistö antoi virkakautensa aluksi kaksi kuukautta aikaa löytää sopivan ostajan ennen romutuspäätöstä.

Kun syyskuun alkuun mennessä ei ostajakandidaatteja ei ollut tullut, vaihtoehdoksi jäi ministerin mukaan romuttaminen. Håkansin ostotarjous tuli heti romutuspäätöksen jälkeen syyskuussa.

– Merivoimien entinen lippu- ja koululaiva ansaitsee arvoisensa päätöksen. 35 vuoden aikana miinalaiva Pohjanmaa on halkonut tyrskyjä lähivesien lisäksi lukuisilla koulutuspurjehduksilla ympäri maailmaa. Puolustusministerinä vastaan siitä, että aluksen loppu on kunniakas. Kautta historian sotalaivojen kohtalona on ollut päätyä ”naulatehtaalle”, nyt vuorossa on Pohjanmaa, Niinistö jatkaa.

Niinistön mukaan "maineemme kannalta on ainoa vaihtoehto", että miinalaivan romuttaa suomalainen yritys, kun huomioidaan sosiaalista vastuuta ja ympäristönäkökulmia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.