Miesten heikot luut yllättivät tutkijat – pyöräily kannattaa vaihtaa näihin liikuntamuotoihin

Mississippin yliopiston tutkijat yllättyivät havaitessaan, kuinka yleistä alentunut luuntiheys oli alle 50-vuotiailla miehillä. The Journal of the American Osteopathic Association -julkaisussa esitellystä tutkimuksesta kertovat muiden muassa terveyssivusto Medical Xpress sekä brittimedia The Telegraph.

Yhdysvaltalaistutkijat mittasivat työtään varten 173 aikuisen, 35–50-vuotiaan henkilön luun mineraalimäärää ja lujuutta. Tutkijat huomasivat, että 28 prosentilla miehistä ja 26 prosentilla naisista oli osteopeniaa. Osteopeniassa luun lujuus on heikentynyt, mutta vähemmän kuin osteoporoosissa. Osteopeniaa pidetään osteoporoosin esiasteena.

Tulokset ovat yllättäviä, sillä osteoporoosi on naisilla selvästi yleisempi kuin miehillä.

– Yhdistämme tyypillisesti luun mineraalimäärän vähenemisen vaihdevuodet ylittäneisiin naisiin, mutta havaintomme osoittaa nuorten miesten olevan kohonneessa riskissä, sanoo tutkimusta johtanut Mississippin yliopiston terveystieteiden apulaisprofessori Martha Ann Bass.

Myös tutkimukseen osallistuneet miehet yllättyivät tuloksistaan. Suurin osa miehistä harrasti paljon liikuntaa, minkä tiedetään vahvistavan luita, mutta monen liikuntaharrastus oli pyöräilyä. Pyöräily ei ole luustolle otollisinta liikuntaa, vaikka onkin hyödyllistä sydämelle.

Pyöräilyn sijaan juoksua ja lihaskuntoharjoittelua

Kolmeenkymmeneen ikävuoteen asti luuta syntyy enemmän kuin hajoaa, joten luun lujuus lisääntyy, kertoo Terveyskirjasto. Tämän jälkeen suunta muuttuu ja luuta hajoaa enemmän kuin syntyy. Ikääntyessä luun lujuus siis heikkenee vähitellen.

Iän ja naissukupuolen lisäksi luuston heikentymiseen vaikuttavat esimerkiksi vähäinen liikunta, tupakointi, liiallinen laihuus sekä vähäinen kalsiumin ja D-vitamiinin saanti.

Apulaisprofessori Bass suosittelee ihmisiä harrastamaan erityisesti tärähtävää liikuntaa, kuten juoksua. Myös lihaskuntoharjoittelu on hyödyksi, sillä hyvä lihaskunto ehkäisee kaatumisia ja näin ollen myös murtumia.

Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio ovat luustolle tärkeitä, mutta kalsiumin vaikutusta luustolle ei kannata yliarvioida. Kalsiumilla on suuri merkitys, kun luut vielä kehittyvät. Sen jälkeen keho tarvitsee nimenomaan liikuntaa, jotta luut pysyvät vahvoina, Bass sanoo.

Nanan koko kropan kotitreeni – tähän ei tarvita välineitä 0:25
Nannan koko kropan kotitreenillä treenaat vartaloa kokonaisvaltaisesti. Katso treeniohjeet videolta.

Lue myös:

    Uusimmat