Mainos

Miestä pidettiin orjana 24 vuotta – pariskunnalle 6 vuotta vankeutta

Pariskunta toi nigerialaismiehen Britanniaan vuonna 1989 ja pakotti hänet työskentelemään palkatta jopa 17 tuntia päivässä, brittilehti The Guardian kertoo.

Entinen synnytyslääkäri Emmanuel Edet, 61, ja hänen kätilöpuolisonsa Antan Edet, 58, saivat kumpikin kuuden vuoden vankilatuomion pidettyään 40-vuotiasta Ofonime Sunday Inukia orjanaan lähes neljännesvuosisadan.

Pari oli väittänyt maahanmuuttoviranomaisille miehen olevan heidän poikansa, kun he toivat tämän Nigeriasta Britanniaan 1980-luvun lopulla.

Seuraavat 24 vuotta Inuk työskenteli jopa 17-tuntisia päiviä huolehtien pariskunnan kahdesta pojasta, laittaen ruokaa, siivoten ja hoitaen puutarhaa. Hän joutui nukkumaan pitkään lattialla.

Useita pakoyrityksiä

Inuk kertoi oikeudelle, että hänen passinsa oli takavarikoitu. Hänelle oli myös kerrottu, että jos hän lähtisi talosta, hänet karkotettaisiin maasta laittomana maahanmuuttajana. Pariskunta oli myös muuttanut hänen nimensä, kun he olivat tuoneet hänet maahan Israelin kautta hänen ollessaan 13-14-vuotias.

Orjaksi päätynyt mies oli lähtenyt pariskunnan matkaan, sillä hän luuli saavansa työstä palkkaa ja pääsevänsä kouluttautumaan. Hän ehti asua pariskunnan mukana useissa eri paikoissa Lontoossa ja Walsallissa. Inuk oli myös pitänyt päiväkirjaa, johon hän oli kirjoittanut kohtelustaan.

Vuosien orjuuden aikana Inuk yritti paeta useita kertoja. Hän kertoi yrittäneensä kertoa poliisille asiasta vuonna 2005, mutta hänet käännytettiin pois, sillä kyse oli poliisin mukaan ”perheasiasta”.

Mahdollisuus normaaliin elämään vietiin

Inukin onnistui kertomaan viranomaisille tilanteestaan vasta vuonna 2013, kun häntä orjuuttanut pariskunta lähti Nigeriaan jouluksi. Edetit pidätettiin muutama kuukausi myöhemmin maaliskuussa.

Pariskunnan tuominnut tuomari Graham Arran sanoi Inukin alistuneen tilanteeseensa.

– Hän oli niin alistuneessa tilassa, ettei hän enää pyytänyt haluamaansa, sillä hän oletti pyyntönsä tulevan hylätyksi. Hänelle maksettiin satunnaisesti noin 10 punnan taskurahaa. Hän väitti, että hänelle maksettiin vain pääsiäisenä ja jouluna ja että toisinaan vieraat antoivat hänelle suurempia summia. Hänelle ei todellakaan maksettu siitä työstä, jota hän teki.

Tuomarin mukaan pahinta oli, että Inukilta vietiin mahdollisuus normaaliin elämään. Miehellä on ollut nyt vaikeuksia sopeutua elämään vankeuden jälkeen.

Lontoolaispariskunnan todettiin syyllistyneen alle 16-vuotiaan lapsen julmaan kohteluun, orjuuteen ja laittoman maahanmuuton järjestämiseen. Tuomitut Edetit näyttivät välinpitämättömiltä kuunnellessaan tuomiotaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.