Mainos

Mies vakoili sosiaalitoimiston työntekijää Rovaniemellä – tunkeutui virastoon, asensi viruksen työpuhelimeen ja luki viestejä salaa

Lapin käräjäoikeus on tuominnut keski-ikäisen miehen Rovaniemen kaupungin perhe- ja sosiaalitoimiston työntekijän vakoilusta.

Mies oli tuomion perusteella tunkeutunut salaa viraston tiloihin keväällä 2016, asentanut työntekijän virkapuhelimeen vakoiluohjelman ja myöhemmin lukenut ohjelman keräämiä viestejä.

Mies tuomittiin julkisrauhan rikkomisesta, vaaran aiheuttamisesta tietojenkäsittelylle sekä viestintäsalaisuuden loukkauksesta. Rangaistukseksi miehelle määrättiin sakkoja.

Mies myönsi teon, mutta kiisti syytteitä

Oikeudessa mies myönsi tunkeutuneensa perhe- ja sosiaalitoimiston tiloihin, kun virasto on ollut suljettuna.

Mies myös myönsi asentaneensa uhrin puhelimeen vakoiluohjelman, jotta voisi lukea tämän yksityisiä tekstiviestejä. Hän kuitenkin kiisti syyllistyneensä vaaran aiheuttamiseen tietojenkäsittelylle tai viestintäsalaisuuden loukkaukseen.

Se, miten mies perusteli vastaustaan syytteisiin ei käy tuomiosta ilmi, sillä tuomio on määrätty salassapidettäväksi 40 vuoden ajaksi.

Yhtä lailla salassapidettäväksi on määrätty osa syytteiden teonkuvauksista sekä vakoilun uhrin nimi.

Salassapitoa pyysi vakoilun uhri itse. Hänen lisäkseen asianomistajana jutussa oli Rovaniemen kaupunki.

"Tuntuva sakkorangaistus"

Vakoilu kesti noin puoli vuotta, vuoden 2016 syksyyn. Mies kertoi oikeudessa, että hän oli tuona aikana lukenut joitain uhrin työpuhelimesta tallennettuja viestejä. Viestit olivat luottamuksellisia.

Käräjäoikeus katsoi, että ”tuntuva sakkorangaistus” on oikeudenmukainen seuraamus teosta. Mies määrättiin maksamaan 60 päiväsakkoa, joista jää miehen tuloilla maksettavaa 360 euroa.

Lapin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa asiassa tänään. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja