Sairaanhoitaja urkki kollegansa potilastietoja lähes 1,5 vuotta Kuopiossa – tuomittiin sakkoihin ja tonnien korvauksiin

Kolmekymppinen naishoitaja palasi pitkän sairasloman jälkeen töihin ja koki kollegoidensa suhtauvan häneen omituisesti. 

Pohjois-Savon käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa tapauksesta, jossa kahta Kuopion yliopistollisessa sairaalan hoitajaa syytettiin henkilörekisteri- ja tietosuojarikoksista.

35-vuotiaan mieshoitajan katsottiin käsitelleen kolmekymppisen naiskollegansa henkilötietoja sairaalan potilastietojärjestelmässä lainvastaisesti ja ilman tarkoituksenmukaista käyttöä. Hän oli katsellut potilastietojärjestelmään tallennettuja tietoja, vaikkeivat tiedot liittyneet hänen työtehtäviinsä. 

Käräjäoikeuden mukaan tahallinen toiminta oli jatkunut noin puolitoista vuotta, joulukuun 2017 ja huhtikuun 2019 välisenä ajanjaksona. Kyseisenä aikana mies oli katsellut naisen tietoja yhteensä 18 kertaa. 

Rikoksen uhri oli palannut töihin pitkältä sairaslomalta ja kokenut kollegoiden suhtautuneen häneen omituisesti. Hänellä heräsi epäilys, että hänen potilastietietojaan olisi urkittu.

Tiedot taulukossa

Tuomiolauselmasta ilmenee, että Kuopion psykiatrian keskuksella oli rikoksenteon aikaan ollut käytössä niin sanottu apumatriisi, eli potilaiden tarkkojakin terveystietoja sisältävä Excel-taulukko. Taulukko oli ollut käytössä tiimitasolla, joten kuka tahansa hoitotiimissä ollut henkilö oli saattanut nähdä naisen potilastietoja. 

Oikeuden mukaan tiedot olivat olleet erittäin arkaluonteisia ja tieto niiden tarpeettomasta katselusta oli aiheuttanut naiselle suurta kärsimystä ja toimintakyvyn lamaannusta.

Mieshoitaja myönsi syytteen tietosuojarikoksesta oikeaksi. Tuomioksi hän sai 30 päiväsakkoa, jotka hetkivät hänen tuloillaan 960 euroa. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille noin 7 480 euron korvauksia kärsimyksistä, haitoista ja oikeudenkäyntikuluista. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

Henkilörekisteririkoksesta syytettiin myös osastonhoitajaa, mutta hänen syytteensä kaatui. Hän oli avannut naisen tiedot kerran ajanvaraustilannetta varten. Käräjäoikeuden mukaan naisen toiminnassa oli huolimattomia piirteitä, mutta rikokseen hän ei ollut syyllistynyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja