Axl Smithin salakatselujutun tuomarin virhe korkeimpaan oikeuteen –  uhrien nimiä jäi näkyville tuomiopapereihin

Juontaja Axl Smith tuomittiin ehdolliseen vankeuteen 2:01
Juontaja AxL Smith tuomittiin ehdolliseen vankeuteen salakatselusta alkuvuodesta 2017.

Korkein oikeus alkaa tänään käsitellä juontaja Axl Smithin salakatseluoikeudenkäynnin tuomarin tekemää virhettä. Helsingin käräjäoikeuden tuomari tuomittiin sakkoihin viime vuoden huhtikuussa, sillä tuomioon oli jäänyt näkyviin salakatselun uhrien nimiä.

Tuomari oli itse päättänyt salata nimet asian arkaluontoisuuden takia. Uhrien nimiä päätyi ainakin useiden tiedotusvälineiden edustajien tietoon.

Salakatselujutussa oli 29 uhria. Smith oli kuvannut seksin aikana useita naisia muun muassa makuuhuoneeseensa piilotetulla kameralla ja esitellyt tallenteita kavereilleen.

7 nimeä

Yhteensä seitsemän uhrin nimi jäi tuomiosta joko kokonaan tai osittain salaamatta. Tuomarin tapausta jo käsitelleen hovioikeuden mukaan käräjäoikeudessa käytettiin tuomion laatimisessa järjestelmää, joka saattoi antaa virheellisen käsityksen salaisuusmerkintöjen onnistumisesta.

Järjestelmävirhe ei kuitenkaan poistanut tuomarin vastuuta, ja salakatselun uhriksi joutuneet kertoivat kokeneensa muun muassa häirintää, ahdistusta ja pelkoa nimien paljastumisen johdosta.

Tieto nimen päätymisestä noin 140 sähköpostiosoitteeseen aiheutti monissa myös pelkoa siitä, että nimi tullaan julkaisemaan jossain. Yksi uhreista jätti asiakaspalvelutyön kokonaan, koska koki tietojen paljastumisen niin ahdistavaksi.

Tuomarin puolustus: syyte kumottava

Korkeimpaan oikeuteen toimittamassaan valituksessa tuomari vaatii oikeutta hylkäämään hovioikeuden tuomion kokonaan. Hovioikeuden mukaan tuomari syyllistyi tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen ja hänet tuomittiin 25 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan on 1  450 euroa.

Suomen valtio velvoitettiin korvaamaan neljälle uhrille korvauksena kärsimyksestä kullekin 1  000 euroa. Tuomari määrättiin osallistumaan korvauksiin yhteisvastuullisesti yhteensä 2  000 euron edestä.

Tuomarin puolustus perustelee vaadettaan korkeimmassa oikeudessa muun muassa sillä, että tuomio on ollut varsin laaja ja että 30-vuotisen virkauran tehnyt kokenut tuomari on yrittänyt parhaansa.

–  Päämieheni on viikossa pääkäsittelyn jälkeen kirjoittanut yli 150-sivuisen tuomion ja lukenut sitä uudelleen ja uudelleen tarkistaakseen muun muassa sitä, että salaukset on oikein tehty. On kovin inhimillistä, joskin äärimmäisen valitettavaa, että päämieheni on tehnyt virheen eikä havainnut kaikkia salausmerkintöjen puuttumisia. Inhimillinen virhe ja teko, joka on tapahtunut pikemmin tapaturmasta kuin tuottamuksesta, ei ole rikosoikeudellisesti rangaistavaa, kirjoittaa tuomarin asianajaja valituksessa.

Nimet pois arkaluontoisissa tapauksissa

Tuomioistuimet salaavat uhrien nimet, kun tuomiosta käy ilmi asianomistajien seksuaaliseen ja muuhun yksityiselämään sekä terveydentilaan liittyviä seikkoja, joita on pidettävä erityisen arkaluonteisina. Käytännössä tällaisia salauksia tehdään seksuaalirikosjutuissa, jollaisesta myös Axl Smithin oikeudenkäynnissä oli kysymys.

Joskus pelkkä tuomitun nimen kertominen voi johtaa uhrin paljastumiseen, kun kyse on esimerkiksi perheen sisäisestä seksuaalisesta väkivallasta. Tuomitun nimi on tuomioistuimissa aina julkinen tieto, mutta useimmat mediat eivät tällaisissa tapauksissa julkista tuomitun nimeä uhrin suojelemiseksi.


Lue myös:

    Uusimmat