Mies tulitti oven läpi häntä hoitoon hakenutta poliisia, oli asentanut pihalle liiketunnistimia – ”Vainoharhainen, sekava ja näkee joka paikassa poliiseja”

0:45
Katso kuvista, millaiseen tilanteeseen poliisi joutui tapauksessa. Mies oli esimerkiksi yrittänyt piiloutua hellan taakse.

Oikeus päättää Järvenpään joulukuisen ampuma-tapauksen tuomion sen jälkeen, kun syytetyn mielentila on selvitetty. Aseistautunutta ja suojaliiveihin pukeutunutta miestä piiritettiin pitkään tämän linnoittauduttua asuntoon.

Miehen tytär oli halunnut miehen ambulanssilla hoitoon, mutta joutui soittamaan virkavallan paikalle aseistautuneen isänsä sekavuuden vuoksi. Koska miehen tiedettiin aiemmin linnoittautuneen asuntoonsa ja käyttäneen asetta, poliisi saapui paikalle raskaasti varustautuneena ambulanssin toimintaa tukemaan.

– Kuulin tyttären sanovan, että kohdehenkilön olevan vainoharhainen, sekava ja näkevän joka paikassa poliiseja. Tytär sanoi vielä, että asunnon pihassa on liiketunnistimia, jotka hälyttävät asuntoon sisälle, jos joku asunnon pihassa liikkui, eräs poliiseista oli kertonut esitutkinnassa.

”Tilanne oli kuolemanvaarallinen”

Poliisi muun muassa kävi jyskyttämässä asunnon ikkunaa ja huutamassa poliisin olevan paikalla. Takaisin poliisi kuitenkin kuuli vain karjuntaa ja huonekalujen siirtämistä, ja lopulta laukauksia.

Laukauksia oli ammuttu asunnon oven läpi, ja ne olivat osuneet lähelle poliisien olinpaikkaa.

– Tilanne oli ollut hyvin stressaava ja kuolemanvaarallinen. Luotien kimpoileminen oli sattumanvaraista. Tilanne vaivasi [poliisia] edelleen ja vaikutti uneen, tuomiossa kuvailtiin erään poliisin tuntoja.

Asunnon ikkunasta oli heitetty myös ulos miehen puhelin.

Mies ollut aiemmin pakkohoidossa

Miehellä oli kertomansa mukaan aiempaa taustaa tahdosta riippumattomasta hoidosta. Hän oli ollut tapahtumahetkellä jotain viikkoja avohoidossa, jonka aikana hänen henkinen hyvinvointinsa oli huonontunut voimakkaasti.

Miehen tytär oli käynyt paikalla, koska mies ei ollut itse uskaltanut lähteä kauppaan.

Mies oli ilmeisesti nukahtanut jossain vaiheessa, ja oli havahtunut vasta poliisien saavuttua asuntoon. Tässä yhteydessä poliisikoira oli puraissut häntä kädestä.

Tuomiosta päätetään mielentilatutkimuksen jälkeen

Mies määrättiin aiemmin mielentilaselvitykseen miehen omasta pyynnöstä.

Oikeus katsoi miehen toimineen syytteessä kuvatulla tavalla, ampuen aseella oven lävitse, pitäen aseita hallussaan sekä aiheuttaneen ampumisella vaaraa ja ilmeisesti pesukoneen ampumisella vesivahingon. Oikeus arvioi vasta mielentilatutkimuksen päätteeksi, oliko miehen tarkoitus poliisit ja mitkä rikokset hänen syykseen katsotaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja