Mies raiskasi vaimonsa väkivalloin, takana vuosikymmenten liitto – tuomittiin vankilaan

Lapin käräjäoikeus tuomitsi lähes kuusikymppisen miehen vankeusrangaistukseen raiskauksesta ja pahoinpitelystä. Uhri oli vielä tapahtuma-aikaan miehen vaimo. 

Syytteiden mukaan mies oli tehnyt naiselle ruumiillista väkivaltaa lyömällä vuosien 2019 ja 2020 aikana. Raiskaus tapahtui vuoden 2019 aikana.

Syytteen mukaan mies oli ensin pakottanut naisen sukupuoliyhteyteen lyömällä tätä nyrkillä päähän. Teon aikana mies oli purrut naista kasvoihin ja pakottanut tämän hetken kuluttua vielä toiseen sukupuoliyhteyteen.

Mies kiisti sekä pahoinpitely- että raiskaussyytteen täysin. Hänen mukaansa mitään pahoinpitelyä ei ollut tapahtunut, kuten ei myöskään seksuaalirikosta.

Vuosikymmenten liitto

Kaksikko oli tapahtuma-aikaan ollut avioliitossa vuosikymmenten ajan.

Oikeuden asiakirjoista on salattu kohdat, joissa avattiin sitä, miten osapuolet kertoivat syytteisiin johtaneista tapahtumista oikeussalissa. Tuomiosta käy kuitenkin ilmi, että naisen mukaan mies raiskasi ja pahoinpiteli hänet. 

Nainen kertoi tilanteesta ystävälleen pian tapahtuneen jälkeen. Nainen kävi myös lääkärillä, joka totesi hänellä vammoja, jotka oikeuden mukaan tukivat hänen kertomustaan.

Tapauksen jälkeen nainen kärsi mielenterveysongelmista. Myös tämä oikeuden mukaan puhui sen puolesta, että "jotain epämieluisaa" oli todella tapahtunut.

Väitteitä mustasukkaisuudesta

Miehen mukaan mitään seksiin pakottamista ei ollut tapahtunut, eikä hän ollut ollut vaimoaan kohtaan väkivaltainen. Miehen mukaan nainen oli keksinyt tapahtumat, sillä oli mustasukkainen. Mies väitti, että nainen olisi epäillyt hänellä olleen toinen suhde ja kostanut tätä.

Väitetystä mustasukkaisuudesta ei oikeuden mukaan löydetty mitään todisteita. Sen sijaan tuomiosta välittyy, että mies itse epäili vaimollaan olleen "päiväkahviseuralainen". Mies oli väittänyt, että nainen olisi voinut saada osan vammoistaan tältä. Oikeus ei pitänyt tätä uskottavana.

Oikeuden asiakirjoista käy ilmi myös, että nainen oli kertonut miehen olleen fyysisesti ja henkisesti väkivaltainen jo ennen oikeudenkäyntiin johtaneita tapahtumia.

Nainen haki avioeroa pian tapahtumien jälkeen. Muun muassa tämä antoi oikeuden mukaan tukea naisen kertomukselle, sillä taustalla oli pitkään jatkunut parisuhde. Oikeus ei ylipäätään löytänyt sellaisia seikkoja, jotka horjuttaisivat naisen kertomuksen luotettavuutta.

Miehen kertomus sen sijaan sisälsi käräjäoikeuden näkemyksen mukaan useita seikkoja, jotka heikensivät hänen kertomuksensa uskottavuutta ja luotettavuutta.

Oikeuden mukaan mies ei ollut esittänyt mitään vaihtoehtoista tapahtumankulkua syytteissä kuvatuille tapahtumille, vaikka esittikin useampia väitteitä tapahtumiin liittyen. Suurella osalla noista väitteistä ei ollut käräjäoikeuden mielestä pohjaa. 

2 vuotta ehdotonta vankeutta

Käräjäoikeus tuomitsi miehen pahoinpitelystä ja raiskauksesta 2 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Lisäksi mies määrättiin maksamaan ex-vaimolleen korvauksia yhteensä 3100 euroa.

Rangaistusta määrättäessä käräjäoikeus otti korottavana tekijänä huomioon, että teot kohdistuivat aviopuolisoon. Kyse oli parisuhdeväkivallasta sekä seksuaalirikoksesta, jonka uhrilla oli läheinen luottamussuhde tekijään.

Oikeus katsoi, että nainen oli alisteisessa asemassa suhteessa mieheen, eikä kyse ollut kahdesta tasavertaisesta osapuolesta. Muun muassa tämä vaikutti tuomioon siten, että vankeusrangaistuksen pituus oli kuukauden pidempi, kuin toisessa tilanteessa olisi määrätty.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

MTV Uutiset ei julkaise tuomitun nimeä uhrin suojelemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat