Mies raiskasi nukkuvan naisen – väitti toimineensa unissaan, hovioikeus ei uskonut

Vaasan hovioikeus on tuominnut 43-vuotiaan miehen nukkuvan naisen raiskauksesta kaveriporukan mökkireissulla Jämsän Himoksella helmikuussa 2015.

Nainen oli mennyt bileillan jälkeen nukkumaan yksin mökin parisänkyyn. Seuraavaksi hän oli herännyt alapäässään tuntuvaan kipuun ja todennut aiemmin illalla tapaamansa miehen olevan hänen päällään. Saatuaan miehen pois päältään hän oli huomannut kaikki housunsa vedetyn nilkkoihin.

Mies myönsi menneensä naisen viereen nukkumaan ja kietoneensa kätensä tämän ympärille. Hän kuitenkin kiisti raiskauksen ja yritti vähentää uhrin kertomuksen uskottavuutta muun muassa vetoamalla tämän terveydentilaan.

Lisäksi hän vetosi siihen, että vaikka uhrin kuvaama tilanne olisi tapahtunut, hänen ei voida katsoa toimineen tahallisesti, koska hän oli unessa tapahtumien aikana.

Hovioikeus: Moni asia kieli tahallisuudesta

Miehen taipumuksesta seksuaalisiin tekoihin unen aikana, eli sexomniaan, todisti muun muassa hänen pitkäaikainen avovaimonsa. Hänen mukaansa mies oli kuitenkin aina lopettanut toiminnan suosiolla ja jatkanut uniaan.

Hovioikeus ei kuitenkaan pitänyt väitettä unissaan toimimisesta uskottavana, sillä johdonmukaisesti tapahtumista kertoneen uhrin mukaan miehen silmät olivat auki sillä hetkellä, kun uhri heräsi kesken raiskauksen. Kun nainen oli yrittänyt kääntyä pois, mies oli yrittänyt tulla uudelleen päälle. Tämän jälkeen uhri oli alkanut huutaa ja itkeä, ja mies oli alkanut puhella rauhoitellen.

Lopulta mies oli hakenut yläkerrasta uhrin kaverin paikalle, joka vei uhrin päivystykseen. Tahallaan toimimisesta kieli myös se, että uhrin housut oli riisuttu tapahtuman aikana nilkkoihin.

Ehdollista ja 2500 euron korvaukset

Keskusrikospoliisin lausunnon mukaan uhrin lääkärikäynnin yhteydessä otetuista tutkimusnäytteistä ei löytynyt miehen DNA:ta tai kyetty määrittelemään Y-kromosomityyppiä, mutta se ei silti sulkenut pois raiskausta. Hovioikeuden mukaan syytettä tukeva näyttö oli asian laatuun ja näyttömahdollisuuksiin nähden riittävän kattava. Syytettä tuki paitsi uhrin johdonmukainen kertomus ja lääkäriin meno heti tapahtumien jälkeen, myös yläkerrasta haetun ystävän todistajalausunto raiskauksen jälkeisistä tapahtumista ja housuista uhrin nilkoissa.

Keski-Suomen käräjäoikeus oli aiemmin päätynyt ratkaisemaan asian toisin ja todennut miehen syyttömäksi.

Mies tuomittiin 1 v 2 kk ehdolliseen vankeuteen raiskauksesta sekä 2500 euron korvauksiin uhrilleen henkisestä kärsimyksestä. Tuomitulla ei ole aiempaa rikostaustaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja