Mies pois ammattinimikkeistä? THL haluaa eduskunnan keskusteluun sukupuolineutraaleista termeistä: "Mies-päätteistä nimikkeistöä löytyy myös viime vuosina annetuista laeista"

Kieli sukupuolineutraaliksi 8:48
Katso video: Kielen asiantuntijat keskustelivat sukupuolinetraaleista nimikkeistä Huomenta Suomessa syyskuussa 2017!

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL perää julkista keskustelua sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden käytöstä. Esimerkiksi eduskunta voisi keskustella puhemies-sanan vaihtamisesta sukupuolineutraaliksi.

THL:n Tasa-arvotiedon keskus julkaisee osana EU-rahoitteista Sukupuolella väliä? -hanketta sukupuolitietoisen viestinnän materiaalia, joilla halutaan vaikuttaa muun muassa viranomaisten ja median käyttämään sukupuolta koskevaan sanastoon.

Voisiko puhemiehen korvata puheenjohtajalla?

Tasa-arvotiedon keskuksen kehittämispäällikkö Reetta Siukolan mukaan vastuu asian edistämisestä on monella eri toimijalla, mutta esimerkiksi eduskunta voisi halutessaan keskustella puhemies-sanan vaihtamisesta.

– Sitä voisi nostaa keskusteluun, olisiko puheenjohtaja yhtä hyvä ja arvovallan säilyttävä.

Lue myös:

Hän kuitenkin painottaa, että asiasta päättäminen kuuluu eduskunnalle. THL ei myöskään halua jyrähtää tai antaa määräystä sukupuolineutraalien ammattinimikkeiden käytöstä.

– Ehkä on parasta, että toimitaan useilla rintamilla, ja eri toimijat voivat aktiivisesti siihen myötävaikuttaa. Näkisin, että tasa-arvolaki velvoittaa erityisesti viranomaisia edistämään tavoitteellisesti sukupuolten tasa-arvoa.

Myös viime aikojen laeissa mies-päätteisiä nimikkeitä

Petrattavaa löytyykin eduskunnan suunnalta myös lainsäädäntökielen edistämisessä.

– Lainsäädännössä on useita kymmeniä mies-päätteisiä nimikkeitä.

Esimerkeiksi Siukola mainitsee muun muassa nimikkeet virkamies tai poliisimies.

– Vaikka kielitoimiston kielenhuoltajat ovat kiinnittäneet siihen huomiota, mies-päätteistä nimikkeistöä löytyy myös viime vuosina annetuista laeista eikä niitä olla haluttu lähteä korjaamaan.

THL toivookin, että eri yhteyksissä mietittäisiin, milloin sukupuolen esiin tuominen on tärkeää ja milloin ei ole, tai millä tavalla se pitäisi tehdä.

– Kaikki tällaiset asiat muuttuvat hitaasti eikä niiden muuttaminen kertaheitolla suurella päätöksellä tunnu kovin miellyttävältä ratkaisulta.

Lue myös:

    Uusimmat