Jokamiehenoikeudet ovat nyt sukupuolineutraalisti jokaisenoikeudet – Metsähallitus: "Meillä on mahdollisuus toimia esimerkkinä"

Mitä saa ja mitä ei saa tehdä? Tarkista videolta, kuinka jokamiehenoikeudet menivätkään 1:27
Mitä saa ja mitä ei saa tehdä? Tarkista videolta, kuinka jokamiehenoikeudet menivätkään

Metsähallitus siirtyy käyttämään viestinnässään jokamiehenoikeuksista muotoa jokaisenoikeudet, kertoo Metsähallitus tiedotteessaan. Päätöstä perustellaan monimuotoisuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisellä.

Jokaisenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen ihmisen oikeutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Luonnon käyttämiseen jokaisenoikeuksien sallimissa rajoissa ei siis tarvita maanomistajan lupaa eikä oikeuksien käyttämisestä tarvitse maksaa mitään.

Termiä jokaisenoikeudet käytetään jatkossa kaikessa Metsähallituksen viestinnässä verkkosivuilla, tiedotteissa, sosiaalisessa mediassa, esitteissä ja esimerkiksi kansallispuistoista löytyvissä opastekylteissä. 

Digitaalisissa kanavissa muutos näkyy heti. Painotuotteisiin ja kyltteihin termi vaihdetaan, kun niiden uusiminen on muutenkin ajankohtaista.

– Luonnon edessä olemme kaikki yhdenvertaisia ja jokaisenoikeudet kuuluvat kaikille. Jokaisenoikeudet-termi kuvaa tätä hyvin. Sanat vaikuttavat ajatteluumme, ja haluamme olla viestinnällämme mukana edistämässä tasa-arvon toteutumista, Metsähallituksen viestintäjohtaja Liina Aulin perustelee.

Termin muutos tukee osaltaan myös Euroopan neuvoston ja suomen kielen lautakunnan suosituksia sukupuolineutraalin kielen käytön edistämisestä.

Jokaisenoikeudet-muotoa on jo aiemmin käytetty esimerkiksi joissakin tiedotusvälineissä sekä yritysten ja järjestöjen viestinnässä. Termi ei kuitenkaan vielä ole täysin vakiintunut yleiskieleen.

– Metsähallitus hallinnoi valtion maa- ja vesialueita, yhteensä kolmannesta Suomen pinta-alasta, ja alueilla liikkuu vuosittain miljoonia ihmisiä. Jokaisenoikeuksien sisällöstä muistuttaminen on osa säännöllistä viestintäämme. Siksi näemme, että meillä on mahdollisuus toimia esimerkkinä. Samalla haluamme kannustaa muitakin organisaatioita viestimään jokaisenoikeuksista. Yhdessä voimme vaikuttaa siihen, että uusi termi vakiintuu käyttöön ja tasa-arvo etenee sana kerrallaan, Aulin sanoo.

Metsähallitus on alkanut muuttaa käyttämiään termejä sukupuolineutraaleiksi jo aiemmin. Esimerkiksi tämän vuoden alussa kaikki työntekijät saivat sukupuolineutraalit ammattinimikkeet. Lakimies korvaantui juristilla ja korjuuesimies muuttui puunkorjuun operaatioasiantuntijaksi. 

Ei vielä Kielitoimiston sanakirjassa

Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) erityisasiantuntija Liisa Raevaara kertoo STT:lle, että jokaisenoikeus on Kotuksen asiantuntijoiden mukaan hyvä termi, koska se on sukupuolineutraali. Uuden termin ymmärtämistä helpottaa hänen mukaansa se, että se on tunnistettavissa ja liitettävissä vakiintuneessa käytössä olleeseen sanaan jokamiehenoikeus.

Kotuksen toimittamassa Kielitoimiston sanakirjassa uutta sanaa ei vielä ole. Termin lisäämistä sanakirjaan oli harkittu jo sen edellisen päivityksen yhteydessä.

Raevaara pitää hyvin todennäköisenä, että seuraavassa päivityksessä jokaisenoikeus lisätään sanakirjaan.

Juttua on täydennetty lisätiedoilla kello 14.40.

Lue myös: