Mies pidätti aivastusta karmivilla seurauksilla  – tämän luettuasi et enää ikinä tee samoin!

Epäonnisen brittimiehen saama harvinainen vamma saa miettimään kahdesti aivastuksen pidättämistä.

Olet kenties kuullut ohjeen, jonka mukaan aivastusta ei saisi koskaan pidättää. Nyt eräs 34-vuotias mies on päätynyt otsikoihin ympäri maailmaa, koska hän toimi tämän ohjeen vastaisesti – ja seuraukset olivat ankeat!

Miehen tilanteesta kirjoitettu raportti paljastaa, että muuten terve brittimies oli pidättänyt aivastustaan pitämällä nenästään kiinni ja sulkemalla suunsa. Pian tämän jälkeen hän oli tuntenut kivuliaan poksahduksen ja kipua kurkussaan.

Mies meni ensiapuun. Hän oli saapuessaan jo menettänyt äänensä eikä kyennyt kunnolla nielemään. Lääkäreiden tutkiessa miestä havaittiin myös rasahtava ääni, joka kuului miehen kaulalta aina rintakehään asti, kertoo Gizmodo.

Pian karu totuus paljastui: pidätetty aivastus oli puhkaissut reiän miehen nieluun. Miehen tuntemukset ja ääni syntyivät ilmakuplista, jotka olivat reiän kautta päässeet karkaamaan kaulan ja keuhkojen alueelle.

Mies joutui sairaalahoitoon, antibioottikuurille ja letkuruokintaan. Onnekseen hän toipui koettelemuksesta täysin.

– Aivastuksen estäminen sieraimet ja nenän tukkimalla on vaarallinen liike, ja sitä tulisi välttää, aiheesta kirjoittanut Wanding Yang totesi.

Tutkijoiden mukaan miehen vamma oli hyvin harvinainen. Se levisi siitä huolimatta useisiin lehtiin.

"Älä pidätä aivastusta, lääkärit varoittavat. Se voi olla loppusi", Telegraph-lehti otsikoi.

"Älä tee sitä: mies repi kurkkunsa yrittäessään pidätellä aivastusta", varoitteli Irish Times.

Aivastus voi purkautua jopa 120 kilometrin tuntivauhtia ja lennättää hiukkasia metrien päähän. Pidätetyt aivastukset ovat tutkijoiden mukaan aiemminkin olleet syypäitä esimerkiksi aivoissa puhjenneisiin valtimonpullistumiin ja tärykalvojen puhkeamiseen. Tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia, joten ylenpalttinen huolehtiminen on turhaa.

Asiantuntijoiden mukaan aivastusta voi yrittää estää hieromalla nenää, hengittämällä voimakkaasti nenän läpi tai hieromalla ihoaluetta ylähuulen yläpuolella. Jos nämä kikat eivät toimi, miksi riskeerata – aivasta aina nenäliinaan tai kainaloosi!

***

0:48

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja