Mies pettää, vaikka vaimo on viimeisillään raskaana – mistä uskottomuus kumpuaa?

1:53

Mikä saa kumppanin pettämään, kun puoliso on viimeisillään raskaana?

Yllä olevalla videolla seksuaaliterapeutti ja sosiologi Maria Linkoaho-Nordling pohtii sitä, miksi petetään, vaikka parisuhteessa olisi kaikki hyvin.

Hiljattain esikoisensa synnyttäneen tosi-tv-tähti Khloé Kardashianin loppuraskaus sai ikävän käänteen, kun kumppani Tristan Thompson jäi kiinni pettämissotkuistaan. Järkyttyneen Kardashianin epäillään saaneen ennenaikaisia supistuksia uskottomuustiedon tultua ilmi, ja pian pettämiskohun jälkeen Kardashianin synnytys käynnistyikin.

Mutta onko pettäminen sitten tavallistakin silloin, kun kumppani on viimeisillään?

– Luulisi, että päinvastainen olisi totta, mutta raskauden viimeinen kolmannes tuntuu olevan haastavaa aikaa monelle kumppanille, ja he saattavat silloin astua parisuhteen rajojen ulkopuolelle, toteaa seksi- ja parisuhdeterapeutti Holly RichmondHealth-sivustolle.

Richmond kertoo havainneensa ilmiötä myös omilla asiakkaillaan.

"Jos oksentelet, et varmaankaan tunne oloasi superseksikkääksi"

Mutta mistä tarve pettää kumpuaa juuri silloin, kun kumppani on erityisen haavoittuvaisessa tilassa? Eräs selitys voi olla yksinkertaisesti se, että pariskunnan seksielämä voi muuttua raskauden myötä radikaalistikin. Joskus tulevan äidin terveydentilan vuoksi lääkäri voi jopa kieltää yhdynnän.

– Jotkut naiset ovat pahoinvoivia koko yhdeksän kuukautta, ja jos oksentelet, et varmaankaan tunne oloasi superseksikkääksi, Richmond toteaa.

Tuleva äiti ei välttämättä tunne paloa petipuuhiin raskauden viimeisellä kolmanneksella jo kasvaneen kokonsa vuoksi. Olo voi olla tukala, ja itseään on vaikea tuntea viehättäväksi. Jos kuiva kausi on pitkä, kasvattaa se todennäköisesti kumppanin harha-askelien mahdollisuutta.

Elämänmuutos pelottaa

Pariskunnan seksielämässä tapahtuneet muutokset eivät kuitenkaan Health-sivuston mukaan ole yleisin syy sille, että kumppani pettää odottavaa äitiä. Sen sijaan ennen varsinaista pettämistä kumppanin hermot ovat ne, jotka saattavat pettää ennen suurta elämänmuutosta. 

– Miehestä voi tuntea, että 'voi luoja, minusta tulee isä, kannan kohta suurta vastuuta, pystynkö siihen, olen peloissani", Richmond kuvailee.

– Sillä on paljon tekemistä itseluottamuksen puutteen ja epävarmuuden, mutta myös itsenäisyyden menettämisen ja vapauden tunteen kanssa.

Richmondin mukaan viimeisellä kolmanneksella pettävät harhautuvat uskottomiksi ennemmin jonkun tutun kuin tuntemattoman kanssa.

– Sanoisin, että noin 80 prosentissa tapauksia pettäjät tuntevat jo naisen, jonka kanssa pettävät. Usein heidän välillään on jo ollut suhde, ja vaikka se ei olisi ollutkaan seksuaalinen aiemmin, se räjähtää seksuaaliseksi, kun kumppanin raskaus on pitkällä.

Ennemmin poikkeus kuin sääntö

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kumppanin uskottomuus juuri ennen lapsen syntymää on ennemminkin poikkeus kuin sääntö, eivätkä kaikki pariskunnat kohtaa näitä haasteita. Usein raskaus nimittäin lähentää paria entisestään.

Lisäksi suurin osa naisista saattaa nauttia seksistä jopa enemmän raskaana ollessaan.

– Useimmat raskaana olevat naiset, joita tapaan, ovat kiimaisia, he haluavat sen yhteyden kumppaninsa kanssa, ja he rakastavat vartaloaan, tuntevat olonsa naiselliseksi ja haluvat olla sensuelleja ja seksuaalisia. Rehellisesti sanottuna, näen yleensä kasvua parien seksielämässä raskauden aikana.

Lähde: Health

***

0:58

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja