Mainos

Mies levitti Joensuussa väärää rahaa satojen eurojen arvosta – piti itse rahoja huonolaatuisina

0:31

Vuonna 1981 syntynyt mies levitti väärää rahaa Joensuussa vuoden 2015 keväällä. Hovioikeus muutti tämän saaman vankeusrangaistuksen valvontarangaistukseksi.

Mies oli tilannut verkosta tuhannen euron arvosta vääriä 20 ja 50 euron seteleitä, joita hän käytti itse tai luovutti muille henkilöille käytettäväksi.

Vääriä seteleitä oli käytetty muun muassa ravintoloissa, kioskeissa, huoltamolla ja ruokakaupoissa. Ennen kiinni jäämistään mies oli saattanut väärää rahaa liikkeelle jo 650 euron arvosta.

Mies tunnusti teot oikeudessa, ja tämä tuomittiin rahanväärennyksestä kolmen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomioon vaikuttivat miehen aiemmat tuomiot.

Oikeat setelit tunnistaa sen merkinnöistä.

1:56

Piti tekoaan vähäisenä

Mies valitti asiasta hovioikeuteen, pitäen rangaistusta liian kovana. Hän katsoi kyseessä olleen lievä tekomuoto, sillä piti itse rahoja huonolaatuisina ja niiden määrää vähäisenä.

Hän myös kertoi hakeutuneensa päihdeongelmansa takia hoitoon, mikä oli muuttanut hänen mahdollisuuksiaan esimerkiksi yhdyskuntapalveluun osallistumiselle suotuisemmiksi.

Säännöstelyn aikana väärennöksiä tehtiin Suomessakin. Eino Mattila väärensi ruokakuponkeja.

1:08

Oikeus piti rahoja aidon oloisina

Hovioikeus ei yhtynyt syytetyn näkemykseen rahojen laadusta. Se katsoi rahojen olleen erehdyttävästi oikean rahan näköisiä, koska rahat olivat menneet läpi aitoina useissa liikkeissä. Oikeus myös katsoi, ettei 1 000 euron erää väärää rahaa voitu pitää määrältään vähäisenä.

Toistuvasti yhteiskuntapalveluun tuomittu ja niistä vankeuteen siirretty mies katsottiin myös soveltumattomaksi yhdyskuntapalveluun. Sen sijaan hovioikeus tuomitsi tämän rahanväärennyksestä kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen sijaan saman pituiseen valvontarangaistukseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.