Mies latasi tv-sarjoja verkosta – vaadittiin tuhansia, oikeus päätyi satasiin

Markkinaoikeus on määrännyt aineistoa vertaisverkosta ladanneen suomalaisen maksamaan korvauksia televisiosarjan ja elokuvan tuotanto- ja levitysyhtiöille.

Vertaisverkosta lataava osallistuu myös aineiston levittämiseen toisille.  
Mies latasi kymmenen jaksoa televisiosarjaa ja yhden elokuvan.  

Markkinaoikeuden määräämä hyvityssumma on yhteensä 600 euroa. Yhtiöt vaativat lataajalta yhteensä 8500 euroa. Hyvityksen lisäksi lataaja joutuu maksamaan lähes 32 000 euron oikeudenkäyntikulut.  

Tätä ennen useat lakiasiaintoimistot ovat lähettäneet vertaisverkossa lataamisesta epäillyille kirjeitä, joissa on vaadittu korvauksena aineistoista noin 600-2500 euron summia.

– Oikeudenomistajilla oli selvästi tavoitteena pelotevaikutus, kun asia vietiin oikeuteen. Markkinaoikeuden ratkaisu varmasti lisää maksuhalukkuutta, sanoo lakimies Herkko Hietanen lakiasiaintoimisto Turre Legalista.  

Tapaus on yksi kolmesta, jotka tuotanto- ja levitysyhtiöt veivät oikeuteen Suomessa. Kaksi muuta on aiemmin sovittu oikeussalin ulkopuolella.

Lataaja esitti korvaukseksi kymppejä

Markkinaoikeuden mukaan lataajalla oli käytössään se IP-osoite, jota aineistojen lataamisessa oli käytetty. Oikeus totesi, että lataaja ei kuitenkaan voinut vaikuttaa siihen, miten moni muu ihminen käytti hänen lataamaansa aineistoa. Lataaja ei myöskään saanut taloudellista hyötyä elokuvan ja televisiosarjan välittämisestä.  

Lataaja itse esitti kohtuulliseksi korvaussummaksi samaa hintaa, jonka aineistosta olisi joutunut maksamaan laillisesti hankittuna. Tämä summa oli muutamia kymmeniä euroja.  

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen TTVK:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala on markkinaoikeuden ratkaisuun tyytyväinen.  

– En suosittele kenellekään laittomien palveluiden käyttämistä. Sisältöjä saa laillisistakin palveluista. Kirjeiden ja sovintomenettelyn tarkoituksena on vähentää turhia oikeudenkäyntejä, sanoo Pihkala.   

Pihkala tarkentaa vielä, että toisin kuin kirjeitä lähettäneet asianajotoimistot, TTVK on hakenut liittymäyhteystietoja yksi tapaus kerrallaan. Tarkoitus on tavoittaa ne, jotka levittävät runsaasti aineistoa laittomasti.

Oikeus piti tuomiossaan korvausten perusteena sitä, että hyvityksen tulee olla kohtuullinen ja toisaalta ehkäistä tekijänoikeusloukkauksia.

Lue myös:

    Uusimmat