Mies kuristi uhrin kuoliaaksi samalla kun neljä muuta hakkasivat, potkivat ja raapivat uhria – Mänttä-Vilppulan taposta päätekijälle 9 vuoden tuomio

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona viisi ihmistä Mänttä-Vilppulassa tehdystä henkirikoksesta.

Tuomion mukaan pääsyytetty kuristi päälle kolmekymppisen miehen hengiltä. Muut syytetyt – kolme naista ja yksi mies – osallistuivat eri tavoin uhrin pahoinpitelemiseen.

Henkirikos tapahtui asunnossa Mänttä-Vilppulassa helmikuun toisena viikonloppuna. Syytettyjen kertoman mukaan tapahtumaketju sai alkunsa, kun uhri oli yhteisen illanvieton päätteeksi alkanut riehua asunnon keittiössä ja ottanut pääsyytettyä rinnuksista kiinni. Sen jälkeen pääsyytetty ja toinen mies kaatoivat uhrin lattialle.

Uhri lupasi lähteä pois asunnosta, mutta alkoi sitten syytettyjen mukaan riehua uudestaan asunnon eteisessä. Miehet kaatoivat uhrin uudestaan lattialle, missä tämä syytettyjen mukaan jatkoi "riehumista ja rimpuilua".

Pääsyytetty piti uhria kuristusotteessa samalla kun toinen mies piti uhrista kiinni ja esti tätä puolustautumasta. Yksi naisista löi uhria pesäpallomailalla useita kertoja vatsaan ja sukuelinten alueelle.

Myös toinen nainen iski uhria pesäpallomailalla, hakkasi tätä päähän nyrkillä sekä raapi kasvoista ja kaulasta. Kolmas nainen potkaisi uhria sukuelimiin.

Syytetyt soittivat tapahtuma-aikaan kaksi kertaa hätäkeskukseen uhrin käytöksen takia. Niistä sekä syytettyjen kertomuksista voitiin tuomion mukaan päätellä, että pääsyytetty oli jatkanut uhrin kuristamista otettaan välillä hellittäen usean minuutin ajan ennen kuin syytetyt huomasivat uhrin olevan eloton.

Sen jälkeen syytetyt yrittivät kertomansa mukaan elvyttää uhria ensihoitajien saapumiseen asti.

Oikeus: Uhrin käytös ei erityisen vaarallista

Käräjäoikeus tuomitsi pääsyytetyn Jouni Kalervo Heiskasen, 34, yhdeksän vuoden vankeuteen taposta.

Heiskanen myönsi toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla, mutta katsoi syyllistyneensä hätävarjelun liioitteluna tehtyihin törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen.

Oikeus oli eri mieltä. Oikeuden mukaan uhrin käyttäytyminen oli uskottavasti ollut asiatonta ja ainakin jossain määrin uhkaavaa, koska sen takia oli soitettu hätäkeskukseen kaksi kertaa.

Toisaalta uhri ei syytettyjen kertoman mukaan ollut missään vaiheessa kohdistanut heihin vähäistä vakavampaa väkivaltaa, vaan syytetyt olivat kuvailleet uhrin käytöstä yleisesti riehumiseksi, huitomiseksi ja rimpuiluksi, tuomiossa todetaan.

Yksi naisista oli myös kertonut, että pelkona oli enemmänkin, että uhri hajottaisi paikkoja tai pelottaisi asunnossa olevia koiria. Näin ollen oikeus katsoi, ettei uhrin käytös ole vaikuttanut erityisen vaaralliselta.

Oikeus piti uskottavana, että Heiskanen oli yrittänyt rauhoittaa uhria ja pitää tätä paikoillaan paikalle hälytettyjen poliisien saapumiseen asti. Oikeuden mukaan Heiskasen piti kuitenkin ymmärtää, että uhrin kuolema on hänen toimintansa varsin todennäköinen seuraus.

Uhria pesäpallomailalla iskeneet naiset saivat kumpikin puolentoista vuoden ehdollisen tuomion törkeästä pahoinpitelystä.

Uhria kiinni pitänyt mies tuomittiin samaan rangaistukseen avunannosta törkeään pahoinpitelyyn.

Uhria potkaissut nainen sai perusmuotoisesta pahoinpitelystä neljän kuukauden ehdollisen tuomion.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja