Mies hyökkäsi potkulautailevan 12-vuotiaan kimppuun ja potki päähän – kertoi syyksi hymyilyn

Mies kaatoi potkulaudalla ohi ajaneen 12-vuotiaan pojan katuun ja potki tätä päähän. Syyksi hän kertoi sen, että poika otti häneen katsekontaktin ja hymyili.

Tapahtumat ajoittuvat huhtikuulle 2022 Tampereella.

Poika liikkui kadulla potkulaudalla, kun vastaan käveli hänelle entuudestaan tuntematon nuori mies. Yllättäen aikuinen mies hyökkäsi lapsen kimppuun ja paiskasi hänet maahan.

Kun lapsi makasi kadulla, mies potki häntä kolme kertaa päähän. Poika sai tilanteessa lievän aivotätähdyksen, ruhjeita, mustelmia ja kuhmuja.

Tilanne tallentui valvontakameralle.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä. Mies myönsi teon, mutta syyllistyi mielestään ainoastaan perusmuotoiseen pahoinpitelyyn.

Törkeä pahoinpitely

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi, että poika ei antanut mitään syytä teolle.

– Törkeää pahoinpitelystä koskevan säännöksen osalta päähän potkimista voidaan yleensä pitää raakana ja puolustuskyvyttömään kohdistunutta pahoinpitelyä puolestaan julmana tekotapana. Tässä täyttyy kumpikin tunnusmerkistötekijä, oikeus totesi ratkaisussaan. 

Oikeuden mukaan uhri oli selvästi lapsi ja mies piti ensimmäisen potkun aikana uhria kiinni, joten poika oli tilanteessa puolustuskyvytön. Päähän kohdistuneita iskuja oikeus piti raakoina.

Koska uhri oli selvästi lapselta näyttävä lapsi, jonka kimppuun tuntematon aikuinen hyökkäsi täysin yllättäen kadulla, oikeus piti rikosta myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Käräjäoikeus tuomitsi 23-vuotiaan vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä.

Osapuolet olivat neuvotelleet sovintomenettelyssä vahingonkorvauksista. Oikeus vahvisti sovinnon, jonka mukaan tuomittu maksaa lapselle haitta- ja kärsimyskorvauksia yhteensä 3 000 euroa.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat