”Mielenterveyspalveluissa paljon ongelmia - täysremontti tarpeen”

Mielenterveysongelmat Suomessa eivät ole lisääntyneet, vaikka viimeaikaisten väkivallantekojen kuten Varkauden murhana tutkittavan nuoren naisen puukotuksen perusteella voisi luulla toisin.

– Vakavat ongelmat ovat jopa vähentyneet, koska aikaiset interventiot rupeavat vaikuttamaan, kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck Suomen Mielenterveysseurasta sanoo.

MTV3:n Huomenta Suomen vieraana olleen Wahlbeckin mukaan mielenterveyspalveluissa on kuitenkin ongelmia.

– Saatavuus on heikko. Matalan kynnyksen palveluita on liian vähän. Tarvitaan remonttia, hän sanoo.

– Omasta terveyskeskuksesta pitäisi saada apua tavallisimpiin ongelmiin.

Mielenterveyspalveluista pitäisi Wahlbeckin mielestä tehdä sellaisia, etteivät ne leimaa ihmisiä.

– Häpeäleima on suuri ongelma. Se estää monia ihmisiä hakemasta apua. Traagisten tapausten vuoksi leima ehkä vielä pahenee. On tärkeää ymmärtää, että tällaiset ovat poikkeuksellisia tapauksia. Valtaosa mielenterveyspotilaista on kilttejä ihmisiä.

Poliisi on kertonut Varkauden puukottajan olleen avohoidossa. Laitoshoidon painottaminen ei Wahlbeckin mukaan kuitenkaan vähentäisi väkivallantekoja.

– On osoitettu, että laitoshoito ei vähennä väkivallantekojen riskejä, mutta sen sijaan hyvä avohoito, jossa ketään ei jätetä omilleen, vähentää riskiä.

Wahlbeckin mukaan osa kunnista hoitaa avohoidon hyvin, osalla se taas on puutteellista.

Varhainen puuttuminen lasten ja nuorten syrjäytymiseen olisi Wahlbeckin mukaan tärkeää, sillä mielenterveysongelmien juuret ovat usein jo lapsuudessa. Taustalla on usein esimerkiksi kaltoinkohtelua tai koulukiusaamista. Aikuisten osalta taas olisi tärkeää avata työmarkkinat niillekin, jotka eivät ole täysin työkuntoisia.

(MTV3)

Katso Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtajan Kristian Wahlbeckin haastattelu: (Huomenta Suomi 27.4.2012)

Lue myös:

    Uusimmat