Viina ja mielenterveysongelmat ajavat tappamaan tuntemattoman

Noin kymmenen prosenttia Suomessa sattuneista henkirikoksista on sellaisia, joissa uhri ja tekijä eivät tunteneet toisiaan. Tiedot käyvät ilmi Oikeuspoliittisien tutkimuslaitoksen raporteista.

– Vuosina 2003-2011 tällaisia henkirikoksia tapahtui kaikkiaan 116, eli se tekee vuosittain noin 12-13 tapausta, kertoo erikoistutkija Martti Lehti.

Lehden mukaan tuntemattomaan henkilöön kohdistuneista henkirikoksista vain kymmenessä tapauksessa uhri on ollut nainen. Suurimmassa osassa tapauksista uhri on ollut mies.

Alaikäiseen kohdistuva teko on sen sijaan hyvin harvinaista. Tutkintajaksolta löytyy vain yksi tällainen tapaus, joka oli vuonna 2008, kun nuori koripalloilijatyttö puukotettiin Keravalla.

Tekijät usein sekakäyttäjiä

Monissa tapauksissa tekoon on myös liittynyt vahvasti alkoholi. Yleisin motiivi on tilastojen valossa muu tai epäselvä ryyppyporukan riita. Toinen yleinen motiivi on mielenterveyshäiriön aiheuttama harhaisuus.

– Ehkä nämä motiivit voisi jakaa karkeasti kahtia. Eli päihtyneet henkilöt, jotka tapaavat toisensa ja riitaantuvat ja toisena sitten mielenterveysongelmaiset.

Lehti kertoo, että jopa 63 prosenttia tuntemattomaan henkilöön kohdistuneeseen henkirikokseen syyllistyneistä miehistä ja naisista on luokiteltu alkoholisteiksi tai sekakäyttäjäksi. Jopa neljäsosa on sekakäyttäjiä.

Suomen tilanne valoisampi kuin muualla

Vaikka viime kuukausien surmatapaukset ovat osaltaan lisänneet synkkää kuvaa Suomesta, tapauksia, joissa uhri ja tekijä eivät ole tunteneet toisiaan, on vähän.

– Jo Ruotsissa luku on suurempi, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa tapausten määrä on aika paljon isompin ja se johtuu siitä, että siellä on aika paljon enempää katuväkivaltaa ja nuorison tekemiä rikoksia.

Lue myös:

    Uusimmat