Mielenterveysongelmista kärsinyt kävelijä Aku Partanen sivuutti rajut oireensa ennen kuin havahtui todellisuuteen – "Minut pakotettiin hoidon tielle"

Maailman parhaat urheilijat puhuivat olympialaisissa poikkeuksellisen avoimesti mielenterveysongelmista ja menestyspaineista 9:53
Katso videolta Aku Partasen ja psykologi Satu Kasken haastattelut kokonaisuudessaan.

Suomalainen huippukävelijä Aku Partanen on kärsinyt keväästä 2020 lähtien ahdistuneisuushäiriöstä ja paniikkikohtauksista. Avun hakeminen ei ollut helppoa, mutta Partanen on tyytyväinen siihen, että uskalsi sitä lopulta hakea.

Partanen kertoi elokuisen olympiaurakkansa päätteeksi kärsineensä ahdistushäiriöstä, masennuksesta ja paniikkihäiriöstä, minkä vuoksi suomalaiskävelijän olympiamatka oli pitkään vaakalaudalla.

Tokion olympialaisten yhteydessä moni urheilija kertoi avoimesti omista henkisistä vaikeuksistaan. Simone Bilesin, Ari-Pekka Liukkosen ja Naomi Osakan joukkoon liittynyt Partanen myöntää urheilun luovan urheilijoille paljon kuormitusta.

– Urheilijan toimintaympäristö on aika kuormittava ja asettaa psyykkiselle hyvinvoinnille haasteita. Olen aika pitkään puskenut siinä arjessa väkisin ja vienyt itseni äärirajoille niin pahasti, että jossain vaiheessa on tullut stoppi vastaan, Partanen toteaa Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Keväällä 2020 Partasen elämään astuivat paniikkikohtaukset ja ahdistuneisuushäiriö. Partanen pyrki ensin sivuuttamaan oireensa, mutta lopulta kävelijä tajusi olevansa avun tarpeessa.

– Pitkä on ollut tie niiden kanssa kamppailla. Pyrin aika pitkään niitä sivuuttamaan ja uskottelemaan, että kaikki on hyvin. Kesti kovin kauan, että hain apua. Tai oikeastaan en itse hakenut apua, vaan minut pakotettiin hoidon tielle. Olen äärimmäisen kiitollinen, että olen saanut näihin asioihin apua sekä urheilupsykologilta että psykoterapeutilta, Partanen kertoo.

Mielenterveysongelmat on ollut urheilussa pitkään vaiettu puheenaihe, mutta nyt useiden ammattiurheilijoiden rohkea rintama on murtanut tätä urheiluun pesiytynyttä tabua. Partanen myöntää itsekin kokeneensa häpeää, minkä vuoksi avun hakeminenkin kesti.

– Luulen, että siihen liittyi aluksi paljon häpeää. Se oli minulle kovin uutta. En ollut hirveästi tuollaisista aikaisemmin kärsinyt. Kun avun tielle pääsi, oli tosi mielenkiintoista ja avartaa sitä omaa tietämystä. Ahmin silloin paljon äänikirjoja ja pyrin laajentamaan omaa tietoisuutta noista asioista, Partanen sanoo.

– Tervehdin ilolla sitä, että urheilijat ovat puhuneet näistä asioista. Se poistaa sitä ennakkoluuloa, joka näihin asioihin liittyy. Ei kannata hävetä.

Katso Aku Partasen haastattelu kokonaisuudessaan pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat