Mainos

Mielenosoitukset jatkuvat Belgradissa

Oppositiojohtajat ja opiskelijat järjestivät jälleen mielenosoitusmarsseja Belgradissa vaatien Serbian presidentin Slobodan Milosevicin eroa. Belgradiin oli komennettu ylimääräisiä poliisivoimia, jotka eivät kuitenkaan puuttuneet mielenosoitusten kulkuun.

Serbian opposition edustajat ovat myös uhanneet boikotoida parlamenttia ja paikallisia valtuustoja, ellei Milosevicin sosialistipuolueen hallitsema Serbian parlamentti peruuta kiistanalaisia kunnallisvaalituloksia kokoontuessaan ensi tiistaina.

Mielenosoitukset alkoivat Serbiassa sen jälkeen kun vaaliviranomaiset kumosivat 17. marraskuuta pidettyjen kunnallisvaalien tulokset useissa kaupungeissa, joissa opposition Zajedno-liitto oli voittanut. Sosialistien johtama hallitus määräsi uusintavaalit, jotka pidettiin keskiviikkona.

Viranomaisten ilmoituksen mukaan Zajedno hävisi uusintavaalit useissa suurissa kaupungeissa, mm. Belgradissa. Ilmoitus veti perjantaina Belgradin kaduille yhden viime aikojen suurimmista mielenosoittajajoukoista. Joissakin vaalipiireissä on määrä järjestää uusintavaaleja myös sunnuntaina.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan opposition uhkauksella boikotoida Serbian ja Jugoslavian liittovaltion parlamentteja ei todennäköisesti ole suurta vaikutusta politiikkaan. Milosevic hallitsee jo autoritaarisesti ja käyttää parlamentteja lähinnä kumileimasimena vahvistamaan määräyksiään. Boikotti voi kuitenkin diplomaattien mukaan edelleen vahingoittaa Milosevicin uskottavuutta Serbian johtajana sekä kotimaassa että ulkomailla.

Oppositio katsoo, että mielenosoituksilla on jo onnistuttu murentamaan Milosevicin valtaa.
-Olemme repineet hänen naamionsa koko maailman edessä näyttääksemme millainen hän todella on - vähäpätöinen balkanilainen diktaattori joka ei kestä pienintäkään häviötä, sanoi Zajednon johtaja Zoran Djindjic.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.