Miehen vauvakuumeesta vaietaan

28-vuotias Oskari kertoi haastattelussamme olevansa kaveripiirinsä ainoa lasta kaipaava nuori mies. Ammattiauttajan vastaanotolla lasta haikaileva nuori sinkkumies ei ole kummastus, vaan kyse on yleisestä, mutta vaietusta ilmiöstä.

– Ajatellaan jotenkin, että on miehen heikkoutta, jos myöntää sen että haluaa lapsia ja haluaa vanhemmaksi. Se on todella sääli. On vaiettu asia, että miehelläkin voi olla halua saada perhe, toteaa psykoterapeutti ja perheterapeutti Anniina Kerman.

Kerman kertoo kohtaavansa työssään vauvakuumeesta kärsiviä miehiä siinä missä naisiakin. Kulunut käsitys siitä, että pariskunnassa nainen haikailee lapsen perään miehen ollessa vastahakoinen, ei pidä aina paikkaansa. Kerman arvioi, että vastaanotolla asiaa puivista pareista noin puolessa mies on se, joka lasta kaipaa.

Miehisyys vaakalaudalla?

Vauvakuumeesta tai lapsettomuudesta kärsivä nainen voi olla masentunut, kadehtia lapsellisia tuttavia ja haaveilla pikkujalkojen tepsutuksesta.

– Kyllä miehilläkin on samaa, varsinkin jos pitkään on ollut parisuhteessa ja lasta ei kuuluu, niin mies haikailee lasta ja vertaa (itseään perheellisiin), Kerman kuvaa.

Miehellä vauvakuume voi näkyä myös äreytenä ja turhautumisena, lapsettomuus suruna ja jopa vihana.

– Mies ei ehkä samalla tavalla masentuneisuutena reagoi, enemmänkin mietityttää miehisyys: olenko riittävä miehenä, onko minussa jotain vikaa, kun en kykene perhettä perustamaan ja ehkä antamaan naiselle sitä, mitä hän haluaa?

Naisten kohdalla puhutaan biologisesta kellosta. Fysiologia toki asettaa naisille erilaisia rajoitteita, mutta Kermanin mukaan ikä ja eri elämänvaiheet vaikuttavat miehenkin lisääntymishaluihin, samoin taloudellinen asema.

– Miehellä tulee alle kolmekymppisenä ensimmäinen vaihe, jossa olisi mielekästä perustaa perhe. Tai sitten mennään ihan reilusti lähelle neljääkymmentä, jolloin on päästy urassa kiinni.

Mies adoptoimaan yksin

Ammattiauttajan vastaanotolla näkyy tänä päivänä myös nuoria, lapsenkaipuisia sinkkumiehiä.

– Tuntuu, että ihmisten on vaikeaa löytää sopivaa kumppania itselleen. Ikää tulee koko ajan ja tarve perheeseen on hirveän suuri, Kerman kertoo.

Yksinäisen miehen on kuitenkin hankalaa ryhtyä isäksi ilman naista. Kerman peräänkuuluttaakin yhteiskunnalta tukea tasa-arvoiselle vanhemmuudelle ja miehiltä uskoa itseensä vanhempina.

– Monet miehet sitä puhuvat auki, että ovat miettineet adoptiomahdollisuutta. Uskon, että se tulee tänä päivänä lisääntymään, kun siitä vain puhuttaisiin enemmän ja miehille tulisi uskoa siihen, että he ovat hyviä vanhempia ja heillä on annettavaa lapselle.

Lue myös:

    Uusimmat